Op City Safari naar Boedapest met Lucas van Gemert

Lucas van Gemert

Ontdek samen met mij de hoofdstad van Hongarije: Boedapest! Boedapest is de hoofdstad en grootste stad van Hongarije, een prachtig land in Centraal-Europa. Tijdens deze City Safari zul je alles te weten komen over deze stad en de adembenemende omgeving. Ik ben Lucas van Gemert, een 20-jarige motograaf die gepassioneerd is over reizen en fotografie. Tijdens deze reis nam ik de motorola edge 40 pro mee, een toestel dat voor stadsfotografie uitstekend te pas komt!

Lucas van Gemert

Boedapest, de schitterende hoofdstad van Hongarije, bestaat uit twee betoverende delen: Boeda en Óbuda aan de linkeroever, en Pest aan de rechteroever. In het verleden waren deze stadsdelen afzonderlijke steden, gescheiden door de majestueuze Donau. Echter, tegenwoordig zijn ze verenigd tot een bruisende metropool met bijna twee miljoen inwoners, waarbij de Donau niet langer een scheidende factor is, maar juist een centraal onderdeel van de stad vormt.

Met mijn motorola edge 40 pro in de hand, leg ik de hoogtepunten van Boedapest vast en deel ik mijn persoonlijke ervaringen en informatie over de bezienswaardigheden zowel in Boedapest als buiten de stad voor een dagje weg.

De 5 bezienswaardigheden die je echt gezien moet hebben!

Géllertheuvel

Met een indrukwekkende hoogte van 235 meter is de Gellértheuvel het hoogste punt van Boedapest. Deze heuvel steekt majestueus boven de skyline van de stad uit, en biedt daardoor een perfecte locatie voor een prachtig panoramisch uitzicht over de hele stad. Wat deze plek echt uniek maakt, is dat je vanaf hier beide delen van de stad kunt bewonderen, zowel Boeda als Pest. Het is dan ook geen verrassing dat de Gellértheuvel al sinds 1987 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat.

Naar mijn mening is het beklimmen van de Géllertheuvel een absolute must-do tijdens je bezoek aan de stad, op voorwaarde dat het weer het toelaat natuurlijk.

Het Hongaars parlementsgebouw

Gedurende 13 jaar zwoegden maar liefst 1000 arbeiders aan de bouw van het schitterende parlementsgebouw in Boedapest. Dit imposante bouwwerk, gelegen aan de oevers van de Donau, werd versierd met meer dan 40 kilo bladgoud en meer dan een half miljoen halfedelstenen. Het parlementsgebouw, dat symbool staat voor de Hongaarse staat, is tevens het grootste regeringsgebouw in heel Europa.

Voor de onderstaande foto heb ik gebruik gemaakt van de Pro functie die op de camera van de motorola edge 40 pro zit. Hierdoor kan je zelf alle instellingen bepalen. Voor de foto van het parlementsgebouw had ik voldoende tijd om deze instellingen te bepalen, hierdoor kon ik rustig de juiste instellingen kiezen.

Een prachtig uitzicht op het parlementsgebouw

Vissersbastion
Het Vissersbastion, gelegen op de burchtheuvel in Boedapest, is een van de vele prachtige bouwwerken die de stad rijk is. De oorspronkelijke vestingmuren werden in de 19e eeuw afgebroken, en in 1895 werd begonnen met de bouw van het indrukwekkende bastion. Het duurde zes jaar voordat het uiteindelijke resultaat bereikt werd.

Met een uitgestrekt ontwerp dat zich van achter de Matthiaskerk naar beneden uitstrekt richting Waterstad, bevindt het Vissersbastion zich vrijwel direct aan de oever van de majestueuze Donau. De combinatie van deze gunstige locatie en het unieke architecturale ontwerp maakt het Vissersbastion niet alleen een favoriete plek voor toeristen om te verkennen, maar ook een geliefd symbool van Boedapest’s historische en culturele erfgoed.

Vrijheidsbrug (Szabadság híd)

De Vrijheidsbrug (Szabadság híd) is een van de negen bruggen die de Donau in Boedapest overspannen en wordt vaak beschouwd als de meest prachtige brug van de stad. Deze brug verbindt het Sint-Gellértplein (Szent Gellért tér) in Boeda met het Fővám-plein in Pest.

Oorspronkelijk ontworpen als de derde verbinding over de Donau, is de brug een meesterwerk in jugendstil stijl, ontworpen door architect Virgil Nagy en ingenieur János Feketeházy. De bouw duurde van 1894 tot de voltooiing in 1896. De Vrijheidsbrug is een hangbrug van 331 meter lang en 20,1 meter breed. De karakteristieke groene stalen constructie en de mythische Hongaarse vogels, de Turul, die als torens boven de brug uitsteken, maken het een onmiskenbaar kenmerk van Boedapest. Bovendien prijkt het Hongaarse wapen boven de rijbanen, terwijl aan de uiteinden van de brug lantaarnpalen in Parijse stijl staan.

Om de brug goed in beeld te brengen heb je een goede compositie nodig. Ook is het belangrijk dat je diepte creëert, zorg ervoor dat je smartphone vlak voor een object is. Dan is het wachten op het goede moment, wanneer de tram aankomt maak je een foto. Dit geeft een levendige beeld.

Een tram in beeld gebracht op de Vrijheidsbrug in Boedapest

Het vrijheidsplein van Boedapest

De ‘Liberty Square’ is een indrukwekkend Russisch monument dat op een ontroerende en respectvolle wijze eer betoont aan de moedige soldaten van het Rode Leger die hun leven hebben gegeven tijdens de bevrijding van Boedapest van de nazi-bezetting. Het monument staat majestueus en trots op deze historisch geladen plek en dient als een blijvende herinnering aan de heftige inzet.

Als je ‘Liberty Square’ nadert, voel je onmiddellijk een gevoel van gewichtige betekenis. De grootsheid van het monument en de symbolische waarde ervan vangen meteen je aandacht.

3 daguitstappen die je vanuit Boedapest kunt doen

Geniet van een ontspannende dag aan het Balatonmeer

Het grootste zoetwatermeer van Europa, gelegen in het betoverende Hongarije. Dit meer is een van de meest geliefde toeristische bestemmingen van het land en trekt bezoekers met zijn schitterende azuurblauwe wateren. De adembenemende omgeving biedt de perfecte gelegenheid om helemaal tot rust te komen en jezelf even helemaal op te laden. Een uitstapje naar dit prachtige meer voelt als een verkwikkende mini-vakantie op zichzelf!

Balaton meer Lucas van Gemert
Hier zie je pas hoe groot het Balaton meer is.

Eger

Eger wordt steeds populairder als dagtripbestemming voor toeristen die Boedapest bezoeken of net over de grens in Slowakije verblijven. Dit betoverende stadje, gelegen in de bergen, staat vooral bekend om zijn imposante kasteel dat hoog op een heuvel boven het dorp uitkijkt, de ontspannende thermale baden en de overvloed aan historische gebouwen, waaronder de Eger-minaret – de noordelijkste Turkse minaret.

Visegrád

Visegrád is een ander bekend stadje dat bij dagjestoeristen uit Boedapest zeer geliefd is. Het ligt schilderachtig aan de rechteroever van de Donau, omgeven door een prachtig nationaal park. Dit kleine stadje, gezegend met een unieke natuurlijke omgeving, heeft ook een rijke geschiedenis die wordt weerspiegeld in de vele historische monumenten die je er kunt ontdekken. Het is een plek waar je de lange, intrigerende geschiedenis van de regio kunt verkennen en de sporen kunt ontdekken die verschillende culturen en volkeren hebben achtergelaten. Zoals eerder aangegeven, kun je hier prachtig wandelen, tijdens je wandeling heb je geweldige uitzichten. In het stadje zelf kom je ook verschillende straatmuzikanten tegen.

Een prachtig uitzicht op het plaatsje Visegrád!

Wanneer je weer terug met de trein naar Boedapest gaat zou je echt een tussenstop moeten maken in Vác. Het is een duizend jaar oude bisschopsstad aan de oever van de Donau. Je kunt er heerlijk eten, evenals kun je genieten van de zonsondergang langs de Donau. Wat erg bijzonder is!

Na deze City Safari in Boedapest hoop ik dat je volop geïnspireerd bent en een duidelijk beeld hebt gekregen van wat je te wachten staat wanneer je binnenkort de kans krijgt om deze prachtige stad en de omgeving zelf te ontdekken. Vergeet niet om al dat moois vast te leggen met je Motorola smartphone!

Laat ons meegenieten van jouw City Safari! Deel je foto’s en tag @motorola_nl of @motorola_be met de hashtags #motofoto en #CitySafari. We kijken ernaar uit om jouw avonturen te bewonderen!

Nieuwsgierig naar mijn andere City Safari in het charmante Lissabon, de hoofdstad van Portugal? Je kunt het hier lezen! Of wil je met me meereizen naar de eeuwenoude stad Rome? Ontdek het avontuur hier! En mocht je nog niet uitgelezen zijn, ga dan samen met mij mee naar de gouden stad Praag!

Heel veel reis en fotografie plezier!

Lucas van Gemert