Fotograferen bij weinig licht: 4 tips en trics

weinig licht

Mijn naam is Lionel Maelfeyt, of NTX Photography op mijn sociale netwerken. Ik ben een enthousiaste amateurfotograaf die door Brussel reist op zoek naar unieke en ongewone foto’s. Ik krijg vaak de vraag voor advies over camera’s voor beginners. Mijn antwoord is vaak hetzelfde: pak je smartphone!

In het digitale tijdperk zijn de smartphones van tegenwoordig veel meer dan alleen communicatiemiddelen en het is heel goed mogelijk om geweldige foto’s te maken met de camera van je smartphone, zelfs met weinig licht, als je maar weet hoe je hem goed moet gebruiken. Nog niet overtuigd? Laat me je meenemen op een van mijn fotografische wandelingen, met alleen mijn Motorola edge 30 ultra!

weinig licht

Het zijn de donkere dagen voor Kerstmis en we gaan richting de kortste dag van het jaar. Tegen de tijd dat ik klaar ben met mijn werkdag, is de zon al onder en de stad al in duisternis gedompeld. Er is niet veel licht, de straten zijn verlicht, maar het is niet hetzelfde als overdag. Ik zal mij dus moeten aanpassen als ik mooie foto’s wil maken in deze donkere sfeer. Als ik ‘weinig licht’ zegt, bedoel je ook dat het uitdagend is om foto’s te maken… uitdagend ja, maar niet onmogelijk!

Fotografie bij weinig licht is een leuke uitdaging die fotografen tot je creatieve grenzen dwingt. Of het nu gaat om het vastleggen van de zachte gloed van een zonsondergang, de fonkelende lichten van een stad bij nacht of de mysterieuze sfeer van een nachtscène, het beheersen van fotografie bij weinig licht biedt visueel verbluffende resultaten, en ik ga je een paar tips en trucs uitleggen om de beste foto’s te maken, zelfs in de donkerste steegjes.

Tip 1 maak gebruik van het weinige licht dat er is

Onderzoek eerst de beschikbare lichtbronnen, zoals straatlantaarns, lichtreclames of maanlicht. Dit is het belangrijkste element waar je rekening mee moet houden. Het licht is je belangrijkste onderwerp en bepaalt de manier waarop je fotografeert.

– Gebruik de “pro” modus in de camera settings van je Motorola smartphone om de verschillende instellingen zelf te beheren. Zo kun je de ISO en belichtingstijd aanpassen wanneer je de opname maakt. Het is echter niet mogelijk om het diafragma te wijzigen, omdat deze vast zijn, in tegenstelling tot de lenzen op conventionele camera’s. Hier lees je hoe je deze instellingen kunt wijzigen om de beste opnamen bij weinig licht te maken.

– ISO correct beheren: ISO-instellingen zijn cruciaal bij weinig licht. Door de ISO-gevoeligheid te verhogen, kan de camera meer licht opvangen, maar dit kan ruis introduceren in het beeld. Experimenteer om de juiste balans te vinden tussen hoge ISO-gevoeligheid en acceptabele beeldkwaliteit.

– Beheers de lange belichtingstechniek: Dit is een belangrijke techniek bij weinig licht. Gebruik een statief om je camera te stabiliseren, verhoog de belichtingstijd (je kunt tot enkele seconden gaan) en laat het licht voor een langere periode binnen. Dit is vooral effectief voor het vastleggen van lichtsporen in een stedelijke omgeving. Het is mijn favoriete techniek omdat je er creatieve en ongewone beelden mee kunt vastleggen!

Tip 2. Bepaal unieke gezichtspunten

Om je foto’s een persoonlijk tintje of eigen stijl te geven, moet je niet aarzelen om op zoek te gaan naar verschillende en unieke gezichtspunten. Laat bijvoorbeeld je telefoon zakken (en wees niet bang om hem om te draaien zodat hij zo dicht mogelijk bij de grond ligt) of probeer een andere invalshoek. Maak gebruik van de lichtlijnen van je lange belichting als richtlijn voor je.

Weinig licht

Tip 3. Laat geen lege plekken over in je compositie

Je kunt ook elementen uit de omgeving in je voordeel gebruiken en ze in je compositie verwerken. Een goede foto, ook bij weinig licht, bevat vaak een voorgrond, je onderwerp en de achtergrond. Zo creëer je een evenwichtige foto en laat je niet te veel lege plekken over.

Tip 4. Zoek naar kleurcontrasten

Tot slot kun je met nachtfotografie prachtige kleurcontrasten creëren. Tussen de blauwe gloed van de nacht en de oranje lichten van de stad kun je een prachtig warm/koud kleurcontrast creëren. Ga hiernaar opzoek voor het mooiste resultaat bij weinig licht

Dit zijn maar een paar regels, maar zoals je weet zijn regels erom gebroken te worden. Laat je eigen creativiteit en verbeelding de vrije loop, pak je motorola smartphone erbij en probeer veel uit bij weinig licht!

Veel plezier!