5 tips: hoe overleeft je smartphone de zomer?

zomer

Eindelijk op vakantie. Maar hoe zorg je ervoor dat je smartphone het ook tot na de zomer haalt? Vaak nemen we ons voor om tijdens de vakantie even een break te nemen van onze smartphone, maar uit verschillende studies blijkt dat we die tijdens onze vakantie juist méér gebruiken. De camera om die onvergetelijke momenten vast te leggen, de GPS om op de juiste bestemming te komen, de QR-scanner om het menu van een restaurant te kunnen bekijken of apps om te ontdekken wat er in de buurt allemaal te beleven valt.

zomer

Dit continue gebruik, gecombineerd met de risico’s waaraan onze toestellen tijdens de zomer blootgesteld worden, kan ook leiden tot meer ongelukjes. Zon, zee en strand, klinkt voor velen als vakantie, maar voor een smartphone gaan er alarmbellen rinkelen. Dit vergroot namelijk de kans op oververhitte toestellen, waterschade en zand in de speakers. Bovenaan het lijstje van de meest voorkomende smartphone-reparaties tijdens de zomer staan batterij-vervangingen (20%) en kapotte schermen (15%).

1. Vermijd onnodige warmte.

Smartphones hebben over het algemeen geen koelingsysteem, dus kunnen ze per definitie niet goed omgaan met warmte. Niet alleen directe zonnewarmte kan problemen geven, maar ook achtergelaten worden in een ‘onnatuurlijk warme ruimte’ zoals een auto in de zon kan leiden tot een oververhitte batterij en de werking van je toestel aantasten. Let dus op waar je je smartphone achterlaat tijdens de zomer en vermijd te hoge temperaturen, haal het toestel uit de beschermende hoes en sluit ook steeds alle niet-gebruikte programma’s en apps af. Er bestaan ook apps die je smartphone laten afkoelen zoals ‘Coolphone’ en ‘Cooling master’. Die apps houden de temperatuur van je toestel in de gaten en sluiten automatisch zware apps af om de processor niet te laten oververhitten.

2. Smartphones zijn geen goede zwemmers.

Ja, er zijn een aantal toestellen die (spat)waterdicht zijn of zelfs korte tijd op een bepaalde diepte kunnen overleven, zoals de edge 40 en edge 40 pro. Toch moet zeewater absoluut vermeden worden. Het zoute water kan in enkele seconden de componenten van je toestel onherroepelijk beschadigen. Hoesjes en plastic zakjes kunnen een oplossing bieden voor wie zijn toestel toch aan de waterkant wil Toestel toch in het water gevallen? Gebruik vooral geen haardroger! Die blaast vocht dieper in het toestel, en zoals eerder genoemd is warmte geen vriend van je smartphone. Het beste kun je het toestel voorzichtig droogdeppen, alle kaartjes eruit halen en eventueel met een stofzuiger wat vocht eruit proberen te krijgen. Na enkele dagen in droge rijst gelegen te hebben, kan je proberen het toestel opnieuw op te starten.

zomer

3. Dagje strand of dagje zand?

Zand is misschien niet zo gevaarlijk als zeewater, maar ook hier houdt je smartphone niet van. Het kruipt niet enkel overal in en is vaak moeilijk te verwijderen, het kan ook vervelende krassen maken op je scherm en aansluitingen (zoals de lader en hoofdtelefoon) blokkeren. Een hoes of afsluitbaar plastic diepvrieszakje kan hier voor bescherming zorgen. Beter nog is een afsluitbare container of speciaal hoesje dat je toestel hermetisch afsluit. Tip: gebruik de Google Assistant voor spraakopdrachten zo vaak als mogelijk. Zo lijm je geen zand aan je toestel met vettige zonnebrand-vingers.

4. Eigenaars van een flip phone opgelet

zoals de verschillende razr’s van Motorola, moeten extra uitkijken voor zandkorrels die tussen het dichtgevouwen scherm kunnen komen. Gebruik  daarom het scherm op de buitenkant zoveel mogelijk. Die van de razr 40 ultra is zo groot dat je bijna alle apps op het externe display kunt gebruiken en de telefoon zo veel mogelijk gesloten kunt.

5. Safety first!

Omdat we toch verbonden moeten blijven, gebruiken we met z’n allen ook meer openbare Wi-Fi netwerken op vakantie. Die kunnen spijtig genoeg ook veiligsrisico’s met zich meebrengen. Met de moto secure app van Motorola minimaliseer je de risico’s wanneer je verbinding maakt met zo’n openbare Wi-Fi- en mobiele netwerken. Door de functie Network Protection in te schakelen, krijg je automatisch een melding wanneer een hotspot of Wi-Fi-gerelateerd beveiligingsprobleem wordt gedetecteerd.

secure

En….. vergeet geen back-up te maken!

Misschien wel de belangrijkste tip: vergeet voor je vertrek zeker niet om een back-up te nemen van je telefoon op een geheugenkaartje, usb stick of externe harde schijf. Zo weet je in ieder geval zeker dat je niets kwijtraakt als het tóch mis gaat.

Prettige vakantie voor jou én je smartphone!

zomer