Tips en tricks voor macrofotografie van Ilse van Til

macrofotografie

Hi, mijn naam is Ilse van Til. Ik ben een 45-jarige hobbyfotograaf uit Angerlo. Twee jaar geleden ben ik begonnen met fotograferen. Mijn voorkeur gaat uit naar macrofotografie en dan met name insecten. De insectenwereld is echt fascinerend! Een wereld apart waarin je keer op keer weer verrast wordt. Je krijgt zoveel details te zien die met het blote oog niet te zien zijn. Daar hoef je echt niet altijd voor op pad. Kijk eens in de tuin en sta versteld wat je tegenkomt aan insecten. Ze zitten overal.

Let’s try                                                           

Ik ben door Motorola gevraagd om de Motorola Egde 30 uit te proberen op het gebied van macrofotografie. So let’s try! Ik kan je vertellen dat ik enorm verrast ben door de 50 MP camera. De macro stand schakel je eenvoudig in door op het macro icoon (tulpje) onderin je beeldscherm te tikken. Vergeten? Geen zorgen, dan word je er vanzelf aan herinnert door een pop-up zodra je dichterbij je onderwerp komt. Je creëert prachtige macrofoto’s welke ook nog eens goed te croppen (bij te snijden) zijn. Ideaal toch?! Heb je geen vaste hand? Houd dan gewoon de ontspanknop langer ingedrukt zodat je meer foto’s achter elkaar “schiet”. Zo zit er altijd wel een scherpe foto tussen. Wel zo fijn!

De wind als vijand.

Bij macrofotografie komt het één en ander kijken. Zodra je begint met macrofotografie wordt direct je geduld op de proef gesteld. Heb je dat niet? Dan moet je je afvragen of macrofotografie wel geschikt voor jou is. Je grootste vijand is de wind. Voor scherpe foto’s als resultaat is het belangrijk dat je je camera of telefoon goed stilhoudt. Verder is voldoende licht ook belangrijk. Voor een beginner is een vlinderkas een goede aanrader. Daar is geen wind en kun je er flink op los oefenen. Met een beetje geluk komt er ook wel een vlinder op jouw hand zitten.

De eerste foto is een Malachietvlinder, foto 2 en 3 is een Blauwe Morpho-vlinder

Gemiste kans

Als ik met mijn hond wandel neem ik nooit mijn spiegelreflexcamera mee. Je kunt het wel raden, dan kom ik net dat vlindertje tegen die ik al lang op mijn verlanglijstje heb staan of zie een ander bijzonder insect om te fotograferen. Die ergernis is nu verleden tijd met de Motorola Egde 30. Mijn telefoon heb ik namelijk altijd op zak en zo loop ik geen enkele kans meer mis.

Ilse en haar motorola edge 30

Dubbel genieten

Tijdens het fotograferen geniet ik volop van al het moois dat ik tegenkom. De heerlijke geur en kleur van bloemen, zingende vogels, frisse lucht en natuurlijk de insecten! Maar wat ook genieten is, is wanneer je na een dag fotograferen de foto’s op de laptop gaat bekijken. Dan zie je nog zoveel meer dan tijdens het fotograferen. Echt een feestje!

Tips & tricks

Mijn ervaring is…

  • Ga fotograferen op zonnige dagen. Het ochtend- en avondlicht zijn het meest ideaal. Het licht is dan zachter en op warme dagen is het dan nog vol te houden qua temperatuur.
  • Zorg ervoor dat je niet voor de zon gaat staan. Zodra een insect, zoals een bij of vlinder in de schaduw komt is het negen van de tien keer gevlogen. De zon in de rug betekent dat jouw onderwerp goed belicht wordt.
  • Fotografeer eens vanuit verschillende ooghoeken. Zo ontdek je dat eenzelfde insect totaal verschillende foto’s kan opleveren wat soms heel verrassend kan zijn.
  • Wanneer het iets waait heb dan geduld! Blijf je focussen, want er komt tussendoor vaak wel een moment dat het windstil is. Dat is hét moment om je kans te grijpen.

Succes met het fotograferen in de wereld vol wonderen!!

Liefs Ilse.

Doe mee met de macro fotografie challenge en laat zien hoe close-up jij kunt fotograferen.
Ga naar onze Facebook pagina en zet je #motofoto in de comments en volg onze pagina en maak kans op een fotoalbum van smartphoto.nl? Aan het einde van de maand juli gaat een speciale jury door alle inzendingen en weten we wie de 3 winnaars zijn. We zijn benieuwd naar jullie foto’s, succes!