5 handige tips als hulp bij het realiseren van je goede voornemens

Goede voornemens

En de afgelopen weken zijn er veel goede voornemens gemaakt om in 2021 te werken aan minder schermtijd! Want eerlijk is eerlijk we pakken best vaak onze smartphone zonder dat we er een echt doel mee hebben. Ergens is het ook helemaal niet zo vreemd in een tijd als deze. We kunnen immers minder de deur uit en pakken ons mobieltje voor de nodige afleiding.  Al in 2018 voelde bijna de helft van ons voortdurend de noodzaak om naar onze smartphone te kijken (*). Een betere ‘phone-life balance’ of bewuster omgaan met je telefoon staat bij velen dan ook op de lijst met goede voornemens voor 2021. Wij helpen je graag op weg met onze 5 tips om een stukje ‘smarter’ om te gaan met je smartphone.

Tip 1. Zorg dat je je bewust bent

goed

Wanneer je je schermtijd wilt verminderen, dan is het goed om je eerst bewust te zijn van je smartphone gebruik. Breng daarom in kaart: wat je smartphonegebruik is en waarmee je het meeste worstelt. Dankzij nuttige meetapps (zie tip 4) kun je je smartphonegebruik heel eenvoudig meten. Zo wordt je je sneller bewust hoe vaak je dagelijks eigenlijk naar je scherm tuurt.

Stel jezelf de volgende vragen eens: waarom pakte ik in eerste instantie mijn telefoon eigenlijk? Voel ik me goed door wat ik nu doe op mijn telefoon? Hoe is mijn fysieke houding en mijn ademhaling? Wil ik nu écht op mijn telefoon kijken of wil ik mijn tijd liever aan iets anders besteden?

Tip 2. Schakel sommige notificaties uit

Krijg je het gevoel dat jij niet meer de baas bent over je smartphone, maar dat je smartphone jou de baas is, dan wordt het tijd om dat evenwicht weer te herstellen. Om je goede voornemens te realiseren helpt het echt om eerst eens een aantal dagen de notificaties van je sociale media uit te zetten. Wellicht heb je de eerste tijd last van FOMO (‘Fear of Missing Out’) maar dat is nergens voor nodig. Die like, comment of dat berichtje terug, kunnen wachten totdat jij zelf besluit de tijd te nemen om deze te bekijken.  Je kunt in Facebook Messenger en WhatsApp alle groepen op ‘mute’ zetten. Vervolgens stel je in van welke personen je wel notificaties wilt ontvangen, bijvoorbeeld door een vip-lijst te maken van contacten.

Het blijken overigens niet alleen de constante stroom aan notificaties van je privécommunicatie te zijn die stress opleveren. Ook die voor je werk of je studie dragen hun steentje bij. Hoe dringend het ook lijkt, de meeste taken kunnen wachten tot de volgende ochtend of tot na het weekend. Overweeg dus om ook deze notificaties buiten de werkuren te pauzeren.

Wil je even helemaal niet gestoord worden? Schakel dan de vliegtuigstand van je telefoon in. Dankzij deze eenvoudige maatregelen pak je de controle over je digitale gebruik weer terug

Tip 3. Digitale detox van de meest ‘verslavende’ apps

Vind je het echt heel lastig om je telefoon te laten liggen door de noodzaak alle sociale media te volgen of dat ene spelletje te blijven spelen? Dan is het goed om je te realiseren dat de meeste apps juist zijn gemaakt om onze aandacht te grijpen en vast te houden. Het is dus niet zo vreemd dat je er moeite mee hebt. Wil je je tijd niet langer laten opslokken door de smartphone, richt je dan telefoon meer verantwoord in om er ook echt ‘smarter’ mee om te gaan.

Pak je smartphone er eens bij. En kijk nu eens kritisch naar de apps die je erop hebt staan: heb je écht alles nodig wat erop staat? Durf de bezem er doorheen te halen en delete (desnoods tijdelijk) apps die te veel tijd opeisen en je weinig brengen. Probeer eens digitaal te detoxen totdat je bent ‘afgekickt’. Pas dan kan je opnieuw leren om evenwichtig met deze apps om te gaan. Zo zal je minder lang, minder vaak en meer bewust gebruik gaan maken van je telefoon.

Tip 4. Kies voor bewustmakende apps

Vervang die tijdrovende apps door apps die juist wél helpen bij het realiseren van je goede voornemens. Dankzij de onderstaande motiverende meetapps kun je je smartphonegebruik in kaart brengen, zodat je een betere kijk hebt op de stand van zaken en je je bewust wordt van je digitale welzijn.

Dit zijn 3 van onze favoriete tools:

  1. Met Google Digitaal Welzijn, geïntegreerd in de meeste Motorola smartphones, kan je de tijdsbesteding op je smartphone beheren. Met deze app wordt zichtbaar hoeveel tijd je aan elke smartphone activiteit besteed en wordt eventueel overmatig smartphonegebruik helder. Daardoor is het makkelijke om iets aan je gedrag te veranderen. Je vindt de analyses onder ‘Instellingen’ en ‘Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht’.
  2. Ga op digitaal dieet met de app SPACEDit 60-daags programma is ontwikkeld met de steun van Motorola om smartphonegebruikers te begeleiden naar een gezondere balans. Deze app helpt vooral mensen die moeite hebben met de drang om het scherm te ontgrendelen te onderdrukken.
  3. Met Forest plant je dan weer virtuele bomen. Deze groeien zolang je van je telefoon afblijft. Uiteindelijke doel is een prachtig bos vol bomen, als je je device laat liggen.

Andere handige welzijnapps zijn QualityTimeFlipdDigitox en StayFree.

Tip 5. Neem af en toe fysiek afstand van je smartphone

Als laatste tip om je goede voornemens voor 2021 te helpen realiseren delen we nog een hele praktische tip. Leg je mobiel weg of uit het zicht tijdens je werk, studeren, boek lezen, koken of een afspraak met vrienden. Ook al voel je de neiging om naar je telefoon te grijpen, zet even door. Wanneer je iemand anders naar zijn telefoon ziet staren, is onze natuurlijke reactie om dat ook te doen. Weersta deze neiging en grijp het moment aan om je bewust te worden van jezelf. Als je dit volhoudt, zal je zien dat het verlangen langzaam wegebt.

Extra tip: Stel de nachtmodus in

Als je je telefoon na zonsondergang gebruikt, is het aanbevolen om de nachtmodus of donkere modus in te schakelen van zowel je apps als je browser. Hierbij wordt het felle, blauwe licht roder waardoor de ogen meer rust krijgen en je makkelijker in slaap valt. Dit stel je zo in:

Apps zet je in nachtmodus via de instellingen op je smartphone zelf:

  1. Open Instellingen.
  2. Ga naar ‘Weergave’.
  3. Klik op ‘Nachtverlichting’: stel zelf de gewenste planning en intensiteit van de nachtmodus in.

Om duurzaam te surfen daarentegen, duik je in de instellingen van Google Chrome:

  1. Open de Chrome-app.
  2. In de adresbalk typ of kopieer je ‘chrome://flags’ (zonder de aanhalingstekens). In de zoekbalk die nu in beeld staat typ je vervolgens ‘dark’ in, waarna de optie ‘Android Chrome UI dark mode’ in beeld verschijnt. Druk op de knop ‘Default’ en daarna op de optie ‘Enabled’.
  3. Start de Chrome-app opnieuw op.
  4. Ga naar Instellingen (de 3 puntjes rechts bovenaan) en klik op ‘Dark mode’. Zet de schuifregelaar op.

We wensen je naast een gezond en gelukkig 2021 ook veel doorzettingsvermogen bij het toepassen van deze praktische tips. Want, van meer gebalanceerd genieten van je smartphone worden jij en je omgeving vast en zeker heel wat gelukkiger. #hello2021 #hellodigitalwellbeing #hellomoto

(*) Volgens onderzoek van researchbureau Ipsos en Motorola (2018) voelt bijna de helft van de respondenten (44%) voortdurend de nood om naar hun smartphone te kijken.

Bronnen: