Op vakantie met je smartphone, waar moet je op letten?

Ik ga op vakantie en ik neem mee…..mijn smartphone. Hoewel we niet aan het werk zijn of aan het studeren willen we natuurlijk wel de digitale vrienden meenemen. Waar moet je op letten wanneer je op vakantie gaat wat betreft je smartphone?

Lader, neem er een extra mee en denk aan de juiste stekker!

Ook op vakantie moet je telefoon opgeladen worden, vergeet dus je lader niet. Het is aan te raden een extra lader mee te nemen, want je vergeet ze snel wanneer je op doorreis bent of het snoertje begeeft het nu juist tijdens die ene vakantieweek.

Ga je bijvoorbeeld naar Engeland, dan moet je niet vergeten dat ze daar andere stekkers gebruiken. In Nederland en België gebruiken we andere stekkers dan in de Verenigde Staten en Canada. Wist je dat er 15 verschillende stekkers zijn? Op deze kaart kun je zien wat je kunt verwachten op je bestemming.

Laatste tip voor wat betreft laden, ga je naar een camping dan heb je doorgaans niet direct een stopcontact in de buurt. Neem daarom een of meerdere powerbanks mee, dat scheelt je uren hangen bij een stopcontact. Er zijn ook powerbanks te verkrijgen waarmee je moeiteloos drie keer of meer je motorola mee kunt opladen.

Smartphones en hitte gaan niet altijd goed samen

Alhoewel we in ons land een paar keer per jaar de tropische temperaturen aantikken is het doorgaans niet heet. Op veel vakantiebestemmingen is dat wel het geval en dan stijgt de kans dat je smartphone oververhit raakt. Let dus goed op waar je hem neerlegt, in de volle zon is vragen om problemen. Wanneer je hem goed uit de felle zon houdt zal de kans klein zijn dat je toestel oververhit raakt.

Mocht het toch een keer gebeuren dat je motorola aangeeft dat hij te heet is geworden dan is er nog geen paniek. Oververhitting zorgt niet direct voor schade, wel zal je toestel op dat moment minder lang doen met de lading van de accu.

Wat moet ik doen wanneer mijn toestel oververhit raakt?

  • Leg hem direct in de schaduw
  • Haal het hoesje eraf, dit houdt warmte vast
  • Stop met het opladen van je smartphone
  • Stop applicaties die veel van je smartphone vergen of zet hem helemaal uit.

Zand, water en smartphones zijn geen vrienden

Hoewel de meeste toestellen wel tegen water kunnen door de IP certificering is het nog steeds niet de bedoeling dat je het toestel meeneemt onder water om koraal te fotograferen. Houdt je toestel dus weg van het water.

Op het strand heb je zand en zand schuurt. De minuscule korreltjes kruipen in alle hoeken en gaatjes zoals in de USB C-aansluiting of je speakers. Zand hoort daar niet, wanneer dat we zo was dan hadden ze het in de fabriek er wil in gestopt.

Stop je je toestel in je zak en zit die ook vol met zand dan zal het schuren tijdens het lopen zorgen voor krasjes op je scherm en behuizing. Wanneer het goed is heb je een screenprotector zodat deze te vervangen is. Toch is het zonde wanneer de behuizing van je mooie motorola helemaal dof wordt.

Weet wat je moet doen wanneer je je telefoon kwijtraakt

We hopen het niet, maar de kans is er dat je je telefoon kwijtraakt of slachtoffer wordt van diefstal. Wees daarop voorbereid en wees van te voren op de hoogte hoe je je toestel van afstand moet blokkeren, je nummer laat blokkeren en wat je moet doen met je bankrekening.

Veilig internetten op vakantie

Om kosten te besparen gebruik je tijdens je reis en verblijf vaak openbare Wifi in restaurants en dergelijke. Wees je ervan bewust dat er mensen zijn die via dergelijke netwerken contact kunnen maken met je smartphone en deze kunnen hacken.

Wanneer je toch het contact maakt met een dergelijk openbaar netwerk zorg dan dat je geen persoonlijke informatie verzend of je bankzaken regelt. Gebruik daarvoor je 4G of 5G verbinding, je kunt binnen Europa namelijk je eigen internetbundel gebruiken. Een tweede tip is het gebruik van een VPN. Wat dat is en hoe je dat kunt gebruiken lees je hier.

En nu, genieten van je vakantie!

Het zijn even wat regels maar wanneer je de juiste maatregelen treft dan kun je ongestoord genieten en met alleen fijne herinneringen terugkomen.

Photo by Anastasia Nelen on Unsplash