Zo maak je de beste foto’s van de herfst volgens motograaf Mathilde

motorola herfst fotografie

De herfst is een prachtig seizoen. De bladeren tonen de meest mooie kleuren en nodigen uit om gefotografeerd te worden. En dat doe je natuurlijk ook heel goed met je smartphone.

Hey! Mijn naam is Mathilde, ik ben zeventien jaar en ik studeer Bos- en Natuurbeheer in Velp. Al mijn hele leven ben ik graag buiten en beleef ik de fijnste momenten in het bos. Sinds een aantal jaar is fotograferen een grote hobby van mij. Zo fotografeer ik graag mijn konijntjes, planten, paddenstoelen, insecten, uitzichten, gebouwen… eigenlijk van alles – ik kan nog wel even doorgaan! Kijk maar eens op mijn Instagram. En wat is er nou handiger dan dit te kunnen doen met een hele goede camera die in je zak past? Daarom ben ik fan van de Motorola-smartphones.

Ik ervaar de herfst met de motorla edge 30 fusion

Ik heb er al verschillende gebruikt de afgelopen jaren, onder andere de motorola one vision en de motorola g60. Beide heb ik met heel veel plezier gebruikt! Deze week ben ik samen met de nieuwe motorola edge 30 fusion het herfstige bos in gegaan.

motorola edge 30 fusion

Herfstkleuren & paddenstoelen

Wanneer je de lente met de herfst vergelijkt dan is het verschil in kleur opvallend. In de bossen zien we heel veel schitterende herfstkleuren en prachtige paddestoelen. Overal waar je kijkt is wel wat te beleven. Al deze kleuren nodigen natuurlijk uit om te fotograferen. Gelukkig heb ik altijd een toestel bij me die in mijn broekzak of tas past. Sinds kort is dat de motorola edge 30 fusion en met dit toestel ben ik het bos in gegaan om mooie foto’s te maken.

In dit artikel deel ik een aantal tips & tricks voor het fotograferen met je smartphone. Wanneer je deze volgt krijg je het beste resultaat.

Tip 1. Kabouter-niveau 

Met de eerste tip gaan we het onderwerp dat we willen fotograferen van dichtbij benaderen. Als eerste hou ik de camera altijd op ‘kabouter-niveau’ ten opzichte van de paddenstoel. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar wat ik bedoel is eigenlijk dat ik het mooi vind om zo veel mogelijk van de paddenstoel te zien. Dit doe ik door de telefoon te kantelen, zoals op de onderstaande foto te zien is. Een voordeel hiervan is (meestal) een hele mooie foto, een nadeel is natte knieën. ? 

Afbeelding met gras, buiten

Automatisch gegenereerde beschrijving

motorola edge 30 fusion

Tip 2. Laat ook de omgeving zien

De tweede tip gaat over de omgeving waar je in fotografeert. Ik hoor vaak om me heen dat mensen de volgende tip geven: haal alle grassprietjes/takjes of andere elementen weg van de foto. Persoonlijk ben Ik het daar niet mee eens. Soms is het juist mooi om er bijvoorbeeld een stuk heide of bos bij te zien. Dit geeft diepte aan de foto en deze extra dimensie maakt je compositie beter en dus ook mooier. Als laatste is het bij paddenstoelen ook leuk om ze eens goed te bekijken met een spiegeltje. Door de weerspiegeling meer te nemen in je compositie kan dat ook nog eens hele mooie foto’s opleveren! 

Afbeelding met persoon

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met gras, buiten, plant

Automatisch gegenereerde beschrijving motorola edge 30 fusion

Tip 3. Speel met het licht 

Licht is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het fotograferen. Tijdens de herfst is het licht vaak zachter en minder sterk en daardoor beter te gebruiken.

Bij het maken van een foto van herfstblaadjes die nog aan de bomen hangen, kijk ik vaak naar waar de zon op dat moment staat. Kijk vooral eens hoe je de zon achter de blaadjes kunt krijgen. Omdat het licht door de blaadjes heen komt kun je nog beter gebruik maken van de kleuren. Positioneer de bladeren die je gaat fotoraferen tussen de lichtbron (zon) en de camera van je smartphone in en maak dan een foto.

Afbeelding met boom, plant, esdoorn, rubberboom

Automatisch gegenereerde beschrijving
Afbeelding met boom, plant, buiten, esdoorn

Automatisch gegenereerde beschrijving

motorola edge 30 fusion

Onderstaande foto’s maakte Mathilde eerder al met de motorola moto g60, schitterend!

In het kort

In het kort mijn tips voor fotograferen tijdens de herfst:

  • Fotografeer tijdens de herfst en maak gebruik van de prachtige kleuren
  • Ga door de knieen en fotografeer vanuit het kabouter perspectief
  • Zorg dat je een spiegeltje bij de hand hebt om te fotograferen vanuit een andere hoek
  • Het licht is tijdens de herfst ontzettend belangrijk, het maakt de kleuren zichtbaarder en warmer

Heel veel fotografeerplezier! En vergeet niet: wees voorzichtig met de natuur, blijf op de bospaden en geniet van de pracht die ze geeft! 

Liefs, Mathilde