7 tips voor urbexfotografie van Merel Huybrechts

urbexfotografie van Merel Huybrechts

Hoi, ik ben Merel Huybrechts en motograaf bij Motorola. Al van kleins af aan kon ik uren zitten staren naar mooie foto’s, maar ik werd pas echt omvergeblazen toen ik een foto van een verlaten kasteel zag voorbijkomen. Al snel ging ik eens zoeken en vond ik mijn nieuwe passie: urbexfotografie, fotografie van verlaten gebouwen. Van kleine boerderijtjes tot grote kastelen, het kan allemaal!

Klinkt dat interessant? Top! Ik neem je mee op urbexfotografie avontuur met deze 7 tips.

1: Informeer je goed over de locatie

In de urbexwereld heeft elke locatie een speciale naam om deze te beschermen tegen vandalen. Het is dus heel handig om op voorhand de naam even op het internet op te zoeken en je zo te informeren. De staat van een gebouw weet je nooit echt op voorhand. Je kan natuurlijk wel zoeken naar andere urbex fotografen die er recent geweest zijn! Ook raad ik aan om op voorhand Google Maps te checken. Dan kan je makkelijk inschatten waar je binnen kan.

2: Gebruik een statief

Verlaten gebouwen kunnen soms heel donker zijn, wat het lastig maakt op een goede foto te maken. Er zit namelijk vlug ruis op en dat oogt niet mooi. Daarom raad ik aan om een statief te gebruiken als je met je camera fotografeert, want zo kan je de sluitertijd makkelijk vergroten zonder dat de foto wazig wordt. Als ik geen camera bij de hand heb, dan gebruik ik de Night Vision modus op mijn Motorola voor het beste resultaat. Wist je trouwens dat je in de Pro-modus van de camera-app de sluitertijd handmatig kan verhogen? Combineer dat met een statief en je zal versteld staan van het resultaat.

3: Gebruik een wide-angle lens

Vroeger fotografeerde ik altijd met een oud fototoestel van mijn vader. Ik moest mijzelf dan altijd helemaal tegen de muur plakken om zo alles op de foto te krijgen. Wat een gedoe! Overweeg daarom om een Motorola smartphone te gebruiken met een wide-angle lens. Op dat vlak heb ik het goed getroffen met mijn moto g 5g plus want met de ultra-groothoekcamera is het heel makkelijk om een grote ruimte in beeld te brengen.

urbexfotografie

4: Neem geen onnodige risico’s

Urbex is niet zonder risico’s. Het is namelijk nog steeds privé-eigendom en soms is de staat van een gebouw ook niet geweldig. Ga daarom nooit naar een tweede verdieping als je ziet dat er gaten in het plafond zitten of als de trap ingezakt is. Als je ziet dat een gebouw helemaal dicht is gemaakt, moet je dat ook respecteren. Breek niks open of gooi geen ramen in. Dicht is dicht! Dit is fotografie voor de durvers, maar gebruik wel steeds je gezonde verstand.

5: Hou je aan de urbexcode

In de urbexwereld is er een bepaalde ‘code’ waar je je ook aan moet houden. Deze luidt als volgt: take nothing but pictures, leave nothing but footprints. Als urbexer neem je niks mee en laat je niks achter! Wij zijn fotografen, niets meer, niets minder! Door zaken mee te nemen, stel je de urbexer die na jou komt namelijk diep teleur.

6: Geef geen locaties vrij

Als elke urbexer zomaar zijn locaties op het internet zou prijsgeven, dan waren al de locaties nu al lang geteisterd. Daarom doen we dit dus niet. Je kan wel aan nieuwe locaties komen door te ruilen. Jij geeft een locatie aan een urbexer in ruil voor een andere. Wees wel kritisch met wie je ruilt, want niet iedereen heeft goede bedoelingen met deze gebouwen. Door te ruilen wordt jouw collectie steeds groter!

Extra tip: Google is je vriend! Via Google maps op je Motorola vind je bijvoorbeeld ook veel locaties, maar dit vraagt moeite en veel speurwerk.

7: Nabewerking van foto’s

Soms is het nodig om je foto’s na te bewerking wanneer je thuiskomt. Ik doe dit via de app Snapseed, want die is gratis en heel gebruiksvriendelijk. Op mijn Motorola heb ik daarnaast verschillende functies om bijvoorbeeld leuke filters toe te passen. Kijk hier zeker ook eens naar, want een zwart-witfilter kan zo nog een extra touch aan je foto geven. Ook kan je in Google Foto’s belichting, verzadiging, scherpte… aanpassen.

Ik wens je heel veel succes in de urbexwereld! Ben je nog maar net begonnen en heb je moeite met uit te vinden hoe het allemaal werkt? Aarzel dan niet om mij een berichtje op mijn Instagram te sturen. Ik help je graag met nog extra tips en uitleg! Let’s explore the world together