6 tips van Kevin Lukarski voor een fitte kerst

fitte kerst

Kevin Lukarski is naast Social Media blogger en content creator ook personal trainer en coach en heeft aan de hand van zijn motorola edge 30 fusion enkele fitnesstips and tricks om gezond de feestelijke decembermaand door te komen. Daarnaast deelt hij 3 apps die gemakkelijk in gebruik zijn en waarmee ook jij bewust een gezonde levensstijl kan aanmeten voor een fitte kerst en een top 2023.

Een gezellige tijd, voor veel mensen vaak vol met afspraken, etentjes en borrels. Deze dagen iets extra’s eten of drinken betekent niet dat je gezondheid deze hele maand dus gelijk “verpest” is. Maar naast al het lekkers kunnen de feestdagen ook zorgen voor een flinke portie kerststress, wat ook de nodige impact op je gezondheid kan hebben. Er zijn zeker een aantal zaken die je kunt doen om gezonder, fitter en energieker de feestdagen door te komen. Hoe geef ik mijzelf een fitte kerst? Hieronder 6 tips die je gaan helpen. 

Tip 1: Bewegen

Bewegen staat voor mij met stipt op 1 voor een fitte kerst! Blijven bewegen is super belangrijk. Het is altijd belangrijk, maar zeker ook tijdens deze gezellige dagen. Het is niet alleen goed voor jou om wat extra calorieën te verbranden, maar ook voor de mensen om je heen is beweging gezond en zorgt het voor een goed gevoel bij iedereen wanneer je er mee klaar bent. Wanneer je zorgt voor voldoende beweging voor het eten, kun je na het eten lekker rustig aan doen; wat goed is voor de spijsvertering. 

Tip 2: Luister naar je lichaam 

Probeer echt te luisteren naar je lichaam, ik weet het, het is hartstikke moeilijk, zeker als er allemaal lekkers voor je neus staat. Alle lekkernijen laten staan is niet leuk en het is ook helemaal niet nodig. Spreek met jezelf af dat je het bij kleine hoeveelheden houdt en neem alleen wat je het allerlekkerste vindt. 

Fact: Het hormoon leptine, wat er voor zorgt dat je een vol gevoel krijgt, wordt afgegeven zodra je begint met eten. Het hormoon wordt aangemaakt in je vetcellen en bereikt via het bloed de hersenen. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat dit signaal je hersenen bereikt. Eet dus rustig en kauw goed. 

Tip 3: Minder gangen, kleinere porties 

Wil je graag een kerstdiner organiseren dat uit meerdere gangen bestaat? Houd dan zeker rekening met de portiegrootte. Hoe kleiner de porties, hoe meer gangen je kunt serveren en hoe meer je dus kunt proeven. Grote hoeveelheden vis en vlees in een achtgangenmenu is niet wenselijk. Probeer zoveel mogelijk te variëren met geuren, smaken en texturen. Dit zorgt voor afwisseling, waardoor je dus meer kunt genieten van het eten. 

Tip 4: Maak zoveel mogelijk zelf 

Hou het gezond door zoveel mogelijk zelf te maken, zonder chemische toevoegingen. Sauzen, mayonaise, marinades, ovenschotels of bijvoorbeeld een dessert. Met een klein beetje moeite en handigheid staat alles in een handomdraai op tafel en het is ook nog eens een gezellige boel in de keuken. 

Gezonde hapjes hoeven helemaal niet moeilijk te zijn. Wat denk je van gevulde eieren, kipfilet met avocado rolletjes of omelet rolletjes met knapperige groente erin? Er is gelukkig heel veel te vinden op oa. Pinterest.  

Tip 5: Voeg groente toe aan je gerechten

Wanneer je groente als basis houdt, zit je eigenlijk altijd wel goed. Hierdoor zorg je er ook voor dat de maaltijd gevuld is met gezonde vezels, vitamines en mineralen. Te veel vlees of vis kan ook zorgen voor een ongemakkelijk, opgeblazen gevoel. Wel zo fijn als er nog ruimte is voor een dessertje toch? 

Tip 6: Ritme

Probeer zoveel mogelijk je eigen bioritme aan te houden. Daar bedoel ik mee dat het soms niet zo handig is om bijvoorbeeld je ontbijt over te slaan omdat je een grote lunch verwacht. Hierdoor zou je tussendoor veel meer kunnen gaan snoepen en snaaien, wat weer zorgt voor overeten. Je kunt de dag bijvoorbeeld starten met een gezond ontbijt van havermout of een smoothie. Zo heb je gelijk je fruit binnen voor die dag. 

Met deze tips van Kevin krijg ook jij een fitte kerst!

Nog een paar feitjes op een rij 

  • Alcohol geeft energie, net als eiwitten, vetten en koolhydraten. Alcohol levert per gram 7 kcal aan energie. Verder bevat alcohol geen voedingswaarde die goed voor je zijn.. het zijn in feite lege calorieën. Wist je dit al? Wees je hiervan bewust wanneer je alcohol drinkt! Ter vergelijking: koolhydraten leveren per gram 4 kcal aan energie. 
  • Stress is het aller ongezondste wat er is voor ons lichaam. Doe op tijd je boodschappen en lukt iets niet? No worries.. het gaat om het samenzijn en niet om wat voor ‘fantastische-drie-dubbel-kerstmenu’  jij op tafel zet! 
  • Kerst vieren we meestal met familieleden, voor de één een feest, voor de andere een ware beproeving. Probeer te genieten van het samen zijn, want kerst alleen vieren is echt niet leuk en geeft minstens zoveel stress als het samenzijn met vervelende familieleden. 

Welke apps gebruikt Kevin zelf?

Kevin: “Het fijne aan de motorola edge 30 fusion is dat ik met google fit tal van apps en andere kan connecteren en direct gebruik van kan maken. De fusion is met zijn 6,55inch een fors toestel, maar voelt niet te groot aan, bovendien heeft deze gebogen schermranden wat ik echt een luxe vind.

Het is geen must dat er geen koptelefoonaansluiting is, want ik luister meestal muziek via mijn draadloze oordopjes. Zonder oordopjes geeft de motorola edge 30 fusion heldere en goed verstaanbaar geluid weer. Nog een enorm voordeel is dat de fusion enorm snel oplaadt en ook over de accuduur valt weinig over te klagen. Zo kon ik een hele dag foto’s nemen en was er amper accuverlies.”

3 apps om te onthouden

#Fatsecret
Mijn favoriete en go-to ‘diet en weight loss tracker’ en dus ook geschikt voor een fitte kerst. Een heel gebruiksvriendelijke applicatie om je kcal te tracken doorheen de dag en bewust je kcal inname te controleren. Een database die voortdurend wordt geüpdatet, zodat je letterlijk alles kan ingeven. link naar de app.

#SleepTracker
Aangezien ik meestal ga slapen zonder smart watch, heb ik graag een applicatie op de achtergrond die mijn slaap trackt. Je kan heel makkelijk zien wanneer je exact ging slapen, in slaap viel, wakker werd maar ook al je slaap stages (diepe slaap, REM, …) worden in een mooi rapport weergegeven. link naar de app.

#Meditation
Iets wat ik veel te weinig doe! Deze applicatie staat al lang op mijn gsm en ik probeer minstens 1 x per week een korte meditatie sessie in te plannen. Er zijn verschillende (korte) podcasts waarin je jezelf kan verdiepen. Ideaal net voor het slapengaan. link naar de app.

Ik wens je hele fitte kerstdagen en een geweldige jaarwisseling!

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Kevin Lukarski