Motorola viert 50ste verjaardag – een gesprek dat de wereld veranderde

50ste verjaardag

De pioniersgeest van Motorola is een cruciaal onderdeel gebleken bij de ontwikkeling van de mobiele industrie tot wat deze nu is. Als zodanig hebben wij vele wereldprimeurs geleverd, van de eerste commercieel beschikbare 5G-upgradebare smartphone tot de eerste vouwbare smartphone. Motorola heeft een rijke erfenis in de wijze waarop mensen toegang hebben tot en ervaring hebben met innovatie. Maar een van de meest bepalende momenten in de mobiele technologiegeschiedenis vond precies 50 jaar geleden plaats op 3 april 1973. Toen gebruikte Martin Cooper, voormalig VP en directeur R&D van Motorola, de Motorola DynaTAC 8000X om ‘s werelds eerste commerciële mobiele telefoongesprek te voeren vanaf Sixth Avenue in New York City. Het betekende een kantelmoment in de samenleving omdat men niet langer bij een vaste telefoonlijn hoefden te zitten of thuis te moeten blijven wachten om geen oproep te missen. Het betekende dat we met iedereen konden communiceren, altijd en overal.

Martin Cooper

“Toen ik op 3 april 1973 het eerste openbare draagbare mobiele telefoongesprek voerde, wist ik dat dit nog maar het begin was; dat Motorola en de mobiele telefoonindustrie een revolutie in de persoonlijke communicatie op gang brachten”, aldus Martin Cooper. “Sindsdien is er een enorm aantal cruciale innovaties geweest, waarvan vele door Motorola zijn gecreëerd. De eerste vijftig jaar waren slechts een opwarmertje. Er zullen nog vele spannende ontwikkelingen volgen die de mensheid zullen veranderen“.

Van DynaTac tot razr

50 jaar later, is Motorola trots om te zeggen dat het aan de wieg heeft gestaan van een aantal andere industrie-bepalende technologieën, patenten en game changing innovaties die de wereld zoals wij die nu kennen hebben gevormd. We hebben een lange weg afgelegd sinds de DynaTAC 8000X, die meer dan 30 cm lang was en bijna 2 pond woog.  We maken een sprong in de tijd naar het begin van de jaren 2000 toen Motorola de originele RAZR V3 flipphone introduceerde. Een vernieuwde vormfactor in een tijd waarin mobiel design voorspelbaar was geworden. Populair om zijn unieke clamshell ontwerp en dunne uiterlijk, blijft RAZR V3 tot op de dag van vandaag een wereldwijd iconisch stuk technologie.

Meer recent, op 3 april 2019, lanceerde motorola de 5G moto mod™ voor de moto z3 en werd ‘s werelds eerste commercieel verkrijgbare smartphone die verbinding maakte met 5G geboren. Sindsdien is Motorola vastbesloten om 5G-technologie beschikbaar te maken voor het grote publiek door razendsnelle 5G-snelheden naar het betaalbare segment te brengen via onze moto g-familie.

Motorola is ook cruciaal geweest in het verleggen van de grenzen van alternatieve vormfactoren. In 2019 lanceerde het merk ‘s werelds eerste vouwbare smartphone – de motorola razr – voor meer handzaamheid zonder de functionaliteiten van een volwaardig smartphone display op te offeren. En onlangs onthulde het een oprolbaar smartphone-concept.

50 jaar mobiele telefoons

Om de 50ste verjaardag te vieren, hebben wij, met de hulp van de Argentijnse illustrator Costhanzo, een illustratie laten maken van onze 50 meest iconische toestellen tot nu toe.

312 Labs geeft kijkje in de toekomst

Centraal in de innovatie van Motorola staat Motorola 312 Labs. Geïntroduceerd in 2021, is Motorola 312 Labs een innovatie groep binnen de Motorola product organisatie, bestaande uit wereldwijde onderzoek, ontwerp en engineering experts gericht op first-of-its-kind productontwikkeling.  Motorola 312 Labs is een belangrijk onderdeel van de innovatiereis van het merk en blijft de uitdaging aangaan hoe de mobiele ervaring voelt, eruitziet en zich gedraagt.