Wegdromen in IJsland, het land van vuur en ijs met de motorola edge 20

Yoshi verhaal IJsland motorola

Yoshi Mertens is een trotse Motograaf voor Motorola. Hij houdt ervan om mijn avonturen vast te leggen door middel van fotografie en film en ditmaal neem hij ons mee naar IJsland. In dit artikel lees je deel 1 van zijn schitterende reis.

Na lang wachten toch naar IJsland!

September 2020 was de maand waar we allemaal zo hard naar uitgekeken hadden. Na jaren dromen van een bezoek aan het land van vuur en ijs, zou een droom eindelijk werkelijkheid worden. Helaas dacht Corona daar anders over en dienden we onze reisplannen noodgedwongen op te bergen voor ruim 2 jaar.

Op 2 september 2022, was het echter tijd om aan het lange wachten een einde te maken. Alles ingepakt, meer dan voldoende voorbereid en vol ongeduld stapten we het vliegtuig op. Een droom die werkelijkheid werd en ik kan je verzekeren, de hoge verwachtingen werden in die 12 dagen, meer dan ingelost. In dit blog deel ik met jullie slechts een fractie van de highlights en tips en tricks waar je rekening mee moet houden om dit prachtige land vast te leggen met je smartphone.

Op zoek naar de juiste hoek

Bij fotografie moet je steeds de beste of meest interessante hoek proberen te vinden en dat startte al in het vliegtuig. Een zitplaats aan het raam zorgt al van bij vertrek voor de beste entertainment. Zo kon ik al vanuit de lucht een glimps van IJsland opvangen!

Foto 1 vanuit het vliegtuig

Hierbij werden we getrakteerd op prachtige taferelen, variërend van wolkenvelden tot de zon die de mooiste kleuren projecteerde op de Noordelijk Atlantische Oceaan. Hierbij is het belangrijk om steeds de belichting te corrigeren naar de highlights. In foto 1 dus op de wolken en foto 2 op de reflectie van de zon op het water. Op die manier krijg je de beste resultaten en geen overbelichte foto.

foto 2 vanuit het vliegtuig

Standaard laat ik de HDR functie van m’n smartphone op ‘auto’ staan. Op die manier kan de AI (kunstmatige intelligentie) van het toestel bij te donkere schaduwen zorgen voor die extra details. Ik kan je verzekeren, de AI van de motorola edge 20 is hiervoor meer dan slim genoeg!

Voet IJslandse bodem

Eenmaal voet gezet te hebben op IJslandse bodem, was het tijd om de huurwagen op te pikken en richting ons eerste huisje te vertrekken. Onderweg werden we getrakteerd op een prachtige zonsondergang en maakten we een reeks kleinere tussenstops om de eerste impressionante vergezichten vast te leggen. De toon was meteen gezet! Ook hier heb ik gretig gebruik gemaakt van de techniek om de belichting aan te passen naar de highlights (de zon in dit geval), gecombineerd met de HDR-functie om ook voldoende details uit de donkere wolken/voorgrond te kunnen halen.

De weerselementen trotseren in de gouden cirkel en de zuidkust van IJsland

De gouden cirkel is zonder twijfel een ‘must see’, maar ook het drukst bezochte gebied van IJsland. De cirkel is eigenlijk een route van om en bij de 300 km die Nationaal park Þingvellir, het geothermisch gebied Geysir en de Gullfoss waterval als grootste attracties omvat. Er zijn echter nog tal van prachtige tussenstops binnen de gouden cirkel ook, dus laat je niet vangen door enkel aan de drukbezochte gebieden een stop te maken.
De gouden cirkel is ideaal voor een kortere reis naar IJsland of als daguitstap vanuit de hoofdstad Reykjavik.

IJsland heeft op veel plaatsen een zogenaamd microklimaat. Met andere woorden, het weer kan letterlijk elke 5 minuten veranderen en is heel onvoorspelbaar en locatiegebonden. Laat je dus zeker niet afschrikken door een beetje regen, want het is goed mogelijk dat het 20 km verderop stralend weer is. Ook de wind kan heel onvoorspelbaar zijn en stevig uit de hoek komen. Het is als fotograaf dus belangrijk dat je cameramateriaal bestand is tegen de verschillende weerselementen en je ook het juiste materiaal bij je hebt.
Het grote voordeel van de motorola edge 20 is z’n licht gewicht en compactheid, zonder te moeten inboeten op kwaliteit. Toch moet je op een aantal zaken letten voordat je start met het vastleggen van je plaatjes:


Watervallen zijn zeer groots en krachtig in IJsland, waardoor er zeer veel waternevel opstuift. De wind kan dit effect soms nog versterken. Belangrijk is dat je de lens steeds vrij houdt van waterdruppels en dus tijdig eens met een lensdoekje de lens afdoet. Ook vet, stof of vingerafdrukken verwijder ik steeds vooraleer ik een foto maak.

Een andere handige functie is de gebaren functie ‘snel vastleggen’. Veruit m’n favoriete functie van een Motorola smartphone. Een handomdraai met de smartphone en de camera-app staat voor je klaar. Snelheid is zeker belangrijk bij het vastleggen van foto’s in extremere omstandigheden en het beschermen van je materiaal.

Verder hoef je geen schrik te hebben van waterdichtheid (IP52), veroorzaakt door waterdruppels of een beetje regen. De verschillende tests die mijn motorola edge 20 ondergaan heeft, waren geen enkel probleem voor de smartphone.
Dit brengt meteen als voordeel dat je de phone dus snel kan uithalen onder extremere omstandigheden, waar een klassieke camera en bijbehorend statief veel meer tijd vereist om op te stellen. Uiterst handig wanneer het wandelpad zeer krap is en je een hele rij aan toeristen achter je tegen houdt.

Op ontdekking door de Highlands

Het binnenland van IJsland is een absolute must see. Je laat de toeristische ringweg achter je en waant je via F-wegen (gravel wegen), met een 4×4 wagen doorheen een desolaat maanlandschap. Je vergeet eventjes dat je op aarde bent. Het binnenland wordt gekarakteriseerd door tal van uitgestrekte gras/mos landschappen, kleurrijke bergen en vulkanische rotsformaties. Het overgrote deel van IJslands zand is trouwens van vulkanische oorsprong en dus pikzwart! Verder ligt er ook sneeuw en ijs op de bergtoppen en wordt je omringd door gletsjers en vulkanisch actieve gebieden.

Schapen lopen vrijwel overal vrij rond in IJsland en kunnen er dus zomaar de weg oversteken of de doorgang blokkeren. Tot slot kan het zomaar gebeuren dat een tocht door de highlands leidt tot het oversteken van een rivier met je wagen. Een hele uitdaging dus als chauffeur, maar dat hoort er dus allemaal bij! Gezien deze extreme weg condities is het binnenland enkel in de zomer, vanaf eind mei tot halfweg september toegankelijk. Al hangt dit ook af van de weersomstandigheden.

Wegen met alleen maar gravel

In het algemeen was het fotograferen in IJsland soms echt een uitdaging op vlak van belichting. Zo hebben we heel veel geluk gehad met blauwe hemels en zonnig weer, waardoor het zonlicht vrij spel had en vrij harde en donkere schaduwen creëerde. Als fotograaf heb je liefst een wolkje, waardoor het licht mooi verstrooid en zachte schaduwen vormt.
De ‘HDR techniek’ kwam ook dus ook hier zeer goed van pas. In dit voorbeeld demonstreer ik de techniek manueel. Iets wat ik voor heel veel shots van IJsland gedaan heb. Dit biedt je achteraf in de bewerking nog meer vrijheid en een zee van mogelijkheden met zo’n groot dynamisch bereik. Deze techniek wordt veelal ook als ‘bracketing’ beschreven onder de fotografen.

Foto 1, een onderbelichte foto waarbij de highlights juist belicht zijn. Foto 2 een overbelichte foto, waarbij de belichting correct ingesteld werd op de voorgrond/rotsformaties. Foto 3 is een HDR afbeelding, waarbij beide foto’s samengevoegd werden.

In de highlands hebben we veel ongerepte paden bewandeld. Stevig schoeisel en af en toe de knop omdraaien voor de mensen met hoogtevrees was noodzakelijk. Het uitzicht bovenop de bergen was fenomenaal en een mooie beloning voor de pittge klim. Zoals je ziet, zijn de wandelpaden zeer smal en bestaan ze vaak uit losse steentjes. Vele paden gingen ook over de bergkammen. Prachtig om te gebruiken als leading line doorheen je foto’s. Hierbij is de lagere hoek ook belangrijk, om wat meer diepte te creëren in de shots. Het gebruik van een statief en grotere camera was op deze locatie geen evidentie en veelal een te groot risico, met de soms stevige wind. Ook de portie hoogtevrees maakte dat een smartphone shot de snelste en veiligste optie was om herinneringen vast te leggen.

Gezien de omvangrijke rotsformaties, is het gebruik van een wide-angle lens hier echt aangeraden. Beschik je niet over een wide angle lens, dan kan je nog steeds gebruik maken van de handige panorama functie van je smartphone. Varieer ook hier tussen verticale en horizontale panorama’s. Wist je trouwens dat je de Edge 20 ook verticaal kan houden en toch een horizontale panorama kan maken? Zo heb je een prachtig landschapsshot, met veel informatie in de lucht én de bergen in dit geval!

Onderstaande foto’s mogen dan wel bewerkt zijn, het is vrij duidelijk dat de edge zeer sterk staat op vlak van het vastleggen van de kleuren in het landschap.

Watervallen, ijs en meer

Een dag tot dag voorstelling van de gehele reis rondom rond IJsland zou dit artikel veel te uitgebreid maken, dus ik vat de trip samen onder de verscheidene elementen die we op onze weg tegen kwamen. En je raadt het wel: wie IJsland zegt, zegt watervallen, ijs en vuur! Actieve lava hebben we niet gezien, maar je hoeft heus niet ver te gaan om de grond in IJsland te zien roken. Dit zijn vulkanisch actieve gebieden waarbij zwaveldampen en kokend water aan het aardoppervlak komen. Het ziet er allemaal heel impressionant uit, maar in werkelijkheid moet je er wel de rotte ei-geur bijnemen. Let ook op dat je elektronica niet té lang bloot stelt aan deze elementen. In onderstaande foto’s heb ik bovenvermelde tips en tricks gecombineerd om de landschappen vast te leggen.

Een horizontale panorama waarbij de smartphone verticaal gehouden werd, van een vulkanisch actief gebied

Wist je trouwens dat IJsland volledig onafhankelijk is op vlak van groene energie? Zo worden deze vulkanische gebieden gebruikt om warm water te maken en elektriciteit op te wekken. Nadeel is dat het warme water onder douche soms naar zwavel kan ruiken. Niet altijd prettig, maar beschouw het als een gratis wellness kuur.

Wanneer de dampen snel bewegen, is het belangrijk om te werken met een korte sluitertijd, om de beweging zo goed mogelijk te bevriezen.

IJsland telt meer dan 10 000 watervallen. De meeste zijn gevormd door smeltwater dat vanuit het binnenland richting zee stroomt. Kort samengevat, kan je dus praktisch overal wel een waterval zien en ik beloof je, elke waterval heeft wel een andere wow-factor! Watervallen of snel stromend water kan je op verschillende manieren vastleggen.

Enerzijds kan je de kracht en drama die de waterval kenmerkt, vastleggen door te werken met een zo kort mogelijke sluitertijd. Op die manier bevries je de beweging en krijg je veel details in het vallende water. Ook hier belicht ik telkens op het door de zon belichte water, om geen overbelicht shot te krijgen.

Anderzijds kun je, gebruik makende van een stevig statief en een neutral density filter (grijs filter); een zonnebril voor je camera als het ware; het water zacht en dromerig maken. Dit type shot heb ik niet kunnen met m’n phone, omdat ik geen goed afsluitende filters heb om de lens te bedekken, maar het is wel mogelijk met smartphone fotografie. 

Hiervoor heb je meer donkere omstandigheden of sterk bewolkt weer nodig. In deze condities kan je langere sluitertijden hanteren via de pro-mode van je smartphone en heb je geen filters nodig als je niet te ver gaat in sluitertijd. Voor een dreamy look hanteer ik een sluitertijd van 0,5 tot 2 seconden. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer dromerig de foto wordt. Hoe korter, hoe meer details in frame. Het is een kwestie van spelen met de instellingen tot je het gewenste resultaat bereikt hebt.

Over de verschillende dagen heeft IJsland onze ogen doen open gaan. Het is niet de zoveelste bestemming maar echt een land dat je ogen doet open gaan. Ongerepte, ruige maanlandschappen worden er afgewisseld door een kustlijn vol gletsjers, drukke toeristische watervallen, warmwaterbronnen en nog zoveel meer. Het is een ervaring die voor ieder bezoek anders kan zijn. Het weer, de seizoenen, de fauna en flora, zijn er zo uniek. Deins zeker en vast niet terug voor het weer, maar zorg dat je voorbereid aan je reis begint. Hieronder zijn nog enkele impressies van deze ‘andere planeet op Aarde’.

Het noorderlicht

Het noorderlicht kan je zien in IJsland vanaf september tot maart. Noorderlicht is in feite een verschijnsel dat soms zichtbaar is met het blote oog en soms ook helemaal niet en enkel met een gevoelige camera te visualiseren is. Het noorderlicht wordt veroorzaakt door de zonnewind en zonneactiviteit. De zon zendt als het ware plasma-deeltjes uit in de ruimte. Deze deeltjes worden in het magnetisch veld van de aarde geslingerd naar de noord-en zuidpolen. Door de botsing van deze hoog energetische deeltjes met zuurstof en stikstof in de lucht ontstaat het noorderlicht. Afhankelijk van hoeveelheid zuurstof, stikstof of hoogte waarbinnen de deeltjes geslingerd worden, variëert de kleur van het noorderlicht.

De noorderlicht foto’s van hierboven zijn beide vanuit de hand gemaakt met respectievelijk lange sluitertijd (0,8 seconden) en de nacht functie van de Edge zelf (automatische instellingen). Impressionant hoe de smartphone toch zo’n prestaties levert bij donkere scenes. Het straatbeeld komt rechtstreeks uit camera en is niet bewerkt.

Conclusie

Dit was slechts een fractie van wat IJsland te bieden heeft. Zo hebben we ook walvissen, zeehonden en tal van andere dieren gespot. Zaken die je niet altijd (eenvoudig) kan vastleggen op de gevoelige plaat, maar herinneringen die je moet koesteren.

Durf soms die camera of smartphone op te bergen en gewoon te genieten en de totaalbeleving in je op te nemen. Ook dat is reizen en misschien wel de belangrijkste tip die ik met jullie kan delen.

Met meer dan 10000 foto’s en een rugzak vol herinneringen zijn we terug op het vliegtuig richting België gestapt, klaar voor een volgend onvergetelijk avontuur. Een ding is zeker, IJsland verveelt niet en zal me ongetwijfeld terug zien.