De trainingsstage die bijna niet door ging

Onze Motorola toppers, Leon en Ruben, hebben zich de afgelopen paar maanden helemaal suf getraind om topfit aan de start van het seizoen te staan. Dit doen ze vanuit het Haagse sportcomplex Zuiderpark, een van de beste indoor beach locaties van de wereld en thuisfront van Beachvolleybal Team Nederland. Helaas kan het prachtige complex de natuurlijke en cruciale omstandigheden van de strandsport (zon, wind en hitte) niet nabootsen, en vliegt ons moto-team naar een warmere locatie voor een trainingsstage. 

We zitten dit jaar twee weken in een dorpje op Fuerteventura, een mooi maar eigenlijk dood-saai vulcanisch eiland, met brede stranden, heldere zee, en een gemiddelde leeftijd van 60+. Ik vermoed dat onze coach deze locatie specifiek heeft gekozen zodat we zonder enige jeugdige afleiding ons kunnen focussen op de zware trainingen. Gelukkig vinden we altijd wat leuks te doen, en vermaken we ons met avonden kaarten, snorkelen en zwemmen bij zonsondergang. Wist je dat er een speciale sunset/sunrise modus is op de nieuwe Moto camera?

Na slechts drie dagen krijgen we een onverwachts probleem. De Spaanse politie rijdt met loeiende sirenes het strand op en dwingt ons onze velden voorgoed af te breken door het gebrek aan één of andere vergunning. Hoe hadden wij dit kunnen weten? Er staat online helemaal geen informatie! De agenten spreken geen woord Engels en er ontstaat veel onrust en irritatie. Gelukkig spreek ik, als halve Italiaan, een woordje Spaans, waardoor we een afspraak weten af te dwingen met de locale politie baas twee dagen later. 

Er heerst veel spanning in de groep. De vluchten en hotels zijn al geboekt, de rekeningen al betaald. Mocht het gesprek negatief aflopen, dan zitten we voor niets 10 dagen op een saai eiland, zonder voorbereiding mogelijkheden. Ik ga mee naar de afspraak als tolk (best spannend) en begeleid in gebrekkig Spaans een formeel gesprek met de locale baas. Na een lange discussie, komen we uit op een compromis. De velden mogen blijven staan, in ruil voor een persmoment met als doel de promotie van sportend Fuerteventura. De trainingsstage is gered.