Ontdek Lissabon met Lucas van Gemert tijdens zijn City Safari

Lucas van Gemert

Hier weer een nieuwe City Safari trip van mij! Dit keer als bestemming het prachtige Lissabon! Mijn naam is Lucas van Gemert een 19-jarige motograaf voor Motorola. Reizen en fotografie zijn mijn twee grootste passies, het is fantastisch wanneer ik dit mag combineren. Tijdens deze reis ontdek ik zowel de hoofdstad van Portugal als de omgeving van Lissabon zelf.

Lucas van Gemert

Lissabon is een van de oudste steden ter wereld en de op één na oudste Europese hoofdstad. De kastelen, paleizen en oude herenhuizen staan naast moderne musea en hippe huizen. Dankzij die combinatie van architectonische stijlen vergeet de stad z’n geschiedenis niet. Wat een geweldige sfeer geeft.

Samen met mijn motorola edge 20 pro heb ik de Portugese hoofdstad bezocht. Doordat de stad veel afwisselende gebouwen heeft, kwam het goed uit om dit vast te leggen met mijn Motorola smartphone. Maar we mogen ook niet vergeten hoe geweldig de landschappen zijn in de omgeving van Lissabon. Hierdoor heb ik de mogelijkheid om niet alleen de stad vast te leggen maar ook de prachtige omgeving hiervan!

Dag 1 – Ponte 25 de Abril & de wijk Belém

Zaterdagochtend, 2 juli 2022 start het avontuur. Ik bezoek de bekende hangbrug Ponte 25 de Abril. De bouw van deze brug begon op 5 november 1962, vier jaar later werd de brug geopend. De brug verbind de gemeente Almada en de wijk Belém met elkaar, die over de rivier de Taag gaat. Het is niet mogelijk om te voet op deze brug te komen, het is namelijk alleen bedoeld voor wegverkeer en treinverkeer. Echter kan je wel tot dezelfde hoogte komen (190 meter), dit door middel van een lift. Wanneer je helemaal boven bent ervaar je een prachtig uitzicht over de wijk Belém!

Lucas van Gemert
Ponte 25 de Abril van onder
Lucas van Gemert
Het uitzicht wanneer je op 190 meter bent

Vervolgens ging ik per trein naar de wijk Belém. Dit is een voorstad van Lissabon, grenzend aan de beroemde rivier de Taag. Gelukkig heeft het grootste gedeelte van Belém de aardbeving van 1755 overleefd waardoor je in deze voorstad veel monumentale gebouwen ziet.

Het is eerste wat ik bezocht was de Toren van Belém, het diende vroeger als verdedigingstoren aan de over van de rivier de Taag. In de toren zijn vele verwijzingen aangebracht naar de ontdekkingsreizen van Portugese zeevaarders. Zo is er een standbeeld van een neushoorn, waarschijnlijk de eerste afbeelding van dat dier in de West-Europese kunst. Ook is er een standbeeld van Maria, bedoeld als bescherming voor de zeevaarders.

Lucas van Gemert
De groothoek functie toegepast bij de Toren van Belém

Na dit indrukwekkende verdedigingstoren gezien te hebben, ga ik naar de volgende bezienswaardigheid in de wijk Belém. Wat je eigenlijk ook echt gezien moet hebben als je naar Lissabon gaat is het Mosteiro de Santa Maria de Belém, beter bekend als het Mosteiro dos Jerónimos. Het is een 16e-eeuws hiëronymietenklooster in Belém, een stadsdeel van de Portugese hoofdstad Lissabon. Het is het meest opmerkelijke Portugese kloostergeheel van zijn tijd. Het wordt beschouwd als het hoogtepunt van de manuelijnse architectuur en de kerk als een van de belangrijkste hallenkerken van Europa.

Lucas van Gemert
Mosteiro dos Jerónimos in beeld gebracht met mijn motorola edge 20 pro
Lucas van Gemert
Binnen vanuit Mosteiro dos Jerónimos

Na deze historische gebouwen bezocht te hebben ging ik per tram weer naar het centrum van Lissabon toe. In het centrum heb ik even wat lekkers gegeten, zodat ik weer energie had om het een en ander te bezoeken in het centrum van Lissabon. Mijn motorola edge 20 pro was gelukkig nog lang niet leeg, het is erg fijn tijdens een stedentrip dat je smartphone erg lang mee gaat. Dan hoef je ook geen zorgen te maken of je wel heel de dag foto’s kan maken met je smartphone.

Deze avond bezocht ik ook nog Castelo de S. Jorge, dit is het bekendste kasteel van Lissabon. Het ligt op de hoogste heuvel van de stad en kijkt uit over de brede Taag. De fundamenten van het kasteel stammen al uit de 6de eeuw voor Christus. In 1147 werd het kasteel tijdens het Beleg van Lissabon op de Moren veroverd. Er vond tijdens het bezoeken hiervan een typisch Portugees concert plaats, dit was een genot om naar te luisteren. En dan heb ik het nog niet gehad over het geweldige uitzicht tijdens de zonsondergang!

Lucas van Gemert
Uitkijk op de prachtige stad

Hierna ben ik langzaam terug naar mijn hotel gelopen, echter niet zonder deze geweldige zonsondergang vast te leggen met het klooster van São Vicente de Fora op de achtergrond. En natuurlijk ook met al deze prachtige gekleurde huizen.

Lucas van Gemert
Zonsondergang in Lissabon, met op de achtergrond het klooster van São Vicente de Fora

Dag 2 – Sintra & Coba da Roca

Rond 10.00 pakte ik vanuit Lissabon de trein naar de plaats Sintra. Deze reis duurde ongeveer 50 minuten. In deze plaats zijn een aantal beroemde en historische paleizen, kastelen, parken en tuinen. Een van deze is het Paleis van Pena, het is het voormalig zomerpaleis van de Portugese koninklijke familie. Het staat op de top van een heuvel, op 450 meter hoogte, boven de Portugese stad Sintra. In het gebouw worden verschillende bouwstijlen gecombineerd, zoals de Moorse, de Manuelstijl, neoromaansestijl, de neorenaissance en de neogotiek. 

Ik had er voor gekozen om hier te voet naar toe te gaan, dit was ongeveer 45 minuten lopen vanuit het treinstation in Sintra. Eenmaal aangekomen zie je een prachtig gekleurd paleis!

Na het Paleis van Pena te hebben gezien en rondgelopen te hebben in de tuinen hiervan, ging ik verder naar het andere kasteel. Dit was Castelo dos Mouros.

Het Castelo dos Mouros ligt op een heuvel boven het Portugese plaatsje Sintra. Het complex staat, samen met de hele omgeving van Sintra, sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De muren van het kasteel hebben een totale lengte van 450 meter. Deze omspannen een gebied van 1,2 hectare. Wat opvalt is dat de poorten zogenaamde hoefijzerbogen hebben. Binnen de muren staat een ingestorte kerk. Onder de kapel zijn graftombes gevonden.

Lucas van Gemert
Het uitzicht van Castelo dos Mouros
Lucas van Gemert
Zie hier de oude muren van het kasteel

Na deze prachtige omgeving gezien te hebben ben ik per bus naar Cabo da Roca geweest. Deze busreis duurde ongeveer 45 minuten, ik vertrok vanuit de stad Sintra. Het was een zeer leuke busreis, dit omdat je ook de omgeving van Sintra zag. Coba da Roca is een kaap die het meest westelijke punt van het Sintra- gebergte vormt , van het vasteland van Portugal en van continentaal Europa. De vuurtoren van Cabo da Roca is een vuurtoren op 165 meter boven de Atlantische Oceaan.

Lucas van Gemert
De oude vuurtoren van Coba da Roca, gebruik gemaakt met de 5x zoom
Lucas van Gemert
Door een voorgrond te nemen op je foto creëer je meer diepte, uitzicht op de Atlantische oceaan

Na deze geweldige plek te hebben bezocht ging ik weer per bus terug, maar niet naar Sintra. De bus ging naar de stad Cascais toe. Het is een traditioneel en charmant Portugees vissersdorpje, wat zich heeft ontwikkeld tot een populaire badplaats. Hier heb ik heerlijk gegeten en nog even rondgelopen tot ik weer terug naar Lissabon ging met de trein.

Lucas van Gemert
Het uitzicht op de stad Cascais
Lucas van Gemert
‘s avonds aangekomen in Lissabon met een oude tram

Dag 3 – Genieten van het strand & Lissabon by night

Deze ochtend ging ik naar Eduardo VII Park. Het park is genoemd naar koning Edward VII van het Verenigd Koninkrijk , die in 1903 Portugal bezocht om de betrekkingen tussen de twee landen te versterken en de Anglo-Portugese Alliantie opnieuw te bevestigen. Hier had je een geweldig uitzicht op de stad Lissabon en de rivier de Taag. Na dit gezien te hebben liep ik nog langs de Santa Justa-Lift. Deze lift is 45 meter hoog en verbindt de Santa Justa-straat, in het centrum van Lissabon, met het hoger gelegen Carmoplein.

Lucas van Gemert
De ultra groothoek functie bezorgt je meer diepte in de foto
Lucas van Gemert
De handige 5x zoom brengt de Santa Justa- lift goed in beeld

Na ik dit had bezocht, werd het tijd om naar het strand te gaan. Bij de plaats Carcavelos heb je een prachtig strand. Het strand biedt zacht goudkleurig zand, schoon zeewater en uitgebreide toeristische voorzieningen waaronder cafés, restaurants en wateractiviteiten. Het strand is erg uitgestrekt en levendig, de beste locatie voor een strandgerichte dagtrip vanuit Lissabon! Het is dus zeker een aanrader om hier een keer naar toe te gaan als je even wilt genieten van de zon en de zee.

Lucas van Gemert
Geniet van de prachtige stranden in de omgeving van Lissabon

De tijd vloog voorbij, ‘s avonds even lekker in Carcavelos eten en dan weer naar het prachtige Lissabon. Toen de zonsondergang bijna was afgelopen kwam ik weer aan in het centrum van Lissabon. De sfeer in de avond is heel relax, je ziet veel toerristen nog rondlopen in de bekendste wijken van Lissabon. Je loopt langs mooi verlichte gebouwen, wat een geweldige sfeer geeft.

Lucas van Gemert
Het nachtleven in Lissabon
Lucas van Gemert
Gebouwen verlicht in de Portugese hoofdstad

Dag 4 – Klaar maken voor de terugvlucht

Vandaag is het alweer de laatste dag dat ik de hoofdstad van Portugal ben. Helaas had ik deze dinsdag maar een halve dag, dit omdat ik ‘s middags op het vliegveld moest zijn. In deze laatste ochtend heb ik nog de Telecabine Lisbon bezocht, deze liften werden ingehuldigd voor een internationale expositie in 1998. Later is het uitgegroeid tot een toeristische attractie, dit omdat je boven de rivier de Taag zweeft.

Lucas van Gemert
Het uitzicht vanuit de cabine
Lucas van Gemert
De omgeving bij Ponte Vasco da Gama

Hier eindigt ook mijn reis. ‘s avonds land mijn vliegtuig weer op het vliegveld van Eindhoven. Ik kijk terug op fantastische City Safari! Omdat ik niet alleen Lissabon zelf heb gezien maar ook de omgeving ervan, dit maakt het veel leuker. Het is dus zeker een aanrader om naar Lissabon op vakantie te gaan!

Verder hoop ik dat je de veel inspiratie hebt opgedaan wat je allemaal kan bezoeken als je naar Lissabon toe gaat. En dit natuurlijk met je Motorola smartphone in beeld te brengen!

Wil je ons laten meegenieten van jouw City Safari? Tag je foto’s dan met @motorola_nl of @motorola_be en #motofoto en #CitySafari

Ben je ook benieuwd naar mijn andere City Safari van de Italiaanse hoofdstad Rome? Lees deze hier dan!

Heel veel vakantie plezier!

Lucas van Gemert