de tips en tricks van motograaf Lucas van Gemert

Lucas van Gemert

Dat je met een smartphone prima foto’s kunt maken is geen geheim. Ikzelf maak net als de meesten van jullie dagelijks foto’s met mijn smartphone. Maar als motograaf van Motorola besteed ik er waarschijnlijk net iets meer tijd en aandacht aan. In deze blog vertel ik jullie over het fotograferen met een smartphone en wat mijn ervaringen en tips zijn met de moto g8 plus.

Motograaf

Laat ik me eerst even voorstellen. Ik ben Lucas van Gemert, een zeventienjarige motograaf voor Motorola. Momenteel studeer ik aan De Rooi Pannen in Tilburg, waar ik de opleiding marketing en communicatie volg. Een van mijn grootste hobby’s is fotografie, hetgeen ik sinds 2018 behoorlijk serieus ben gaan oppakken.

Lucas van Gemert

Omdat ik vlak bij een bos woon, was de stap om met natuurfotografie te starten al snel gemaakt. Ik vind de natuur boeiend omdat het per etmaal wisselt van lichtinval en kleur en er per seizoen compleet anders uitziet. En daarbij weet je nooit welke dieren je voor je lens krijgt. Elke keer als ik in het bos was oefende ik op nieuwe technieken.  Ik bleef en blijf altijd proberen om de perfecte foto te maken. Vaak wissel ik landschapsfotografie en macrofotografie met elkaar af. Andere onderwerpen binnen fotografie die mij aanspreken zijn stedenfotografie en autofotografie.  Ten slotte zorgen de vele positieve reacties op mijn Instagram ervoor dat ik de lat steeds weer iets hoger leg.

Mobiel fotograferen

Dat je met een mobiele telefoon tegenwoordig ook erg goede foto’s kunt maken ontdekte ik met mijn eerste motorola, de moto g6 plus. Vandaar dat ik naast mijn digitale spiegelreflexcamera, die is uitgerust met een 200mm lens, altijd met m’n smartphone op pad ga. Sinds kort heb ik de moto g8 plus. Als ik eerlijk ben vind ik dit de perfecte combinatie om te fotograferen. De moto g8 plus is, naast een set goede rear camera’s, uitgerust met Kunstmatige Intelligentie, daardoor zijn de foto’s altijd van goede kwaliteit.

moto
moto g6 plus: stedenfotografie – de wereldberoemde Dom van Keulen.

Omdat m’n Motorola lekker handzaam en niet te zwaar is en over verschillende handige functies beschikt voor bijvoorbeeld het fotograferen van portretten en bij weinig licht, moet ik eerlijk bekennen dat ik m’n spiegelreflexcamera nog wel eens thuislaat.

Fotograferen en handige functies

Wanneer ik met mijn smartphone fotografeer, zijn dit vaak foto’s van een landschappen. Omdat de 48 megapixel camera is gecombineerd met een 5 megapixel-dieptesensor, staan landschappen er haarscherp op en zijn de kleuren heel realistisch.

Op de moto g8 plus zitten nog een paar slimme functie voor fotografie die ik erg graag gebruik.  De eerste functie is nachtzicht of Night Vision. Tijdens het maken van zonsondergang foto’s is het soms net wat te donker. Door het gebruik van de functie nachtzicht, heb je hier gelukkig geen last van. Als je de foto terugkijkt zie je het verschil pas echt. Sterker nog je ziet vaak meer details op de foto dan met blote oog.

Lucas van Gemert
moto g6 plus: Door de kunstmatige intelligentie gaf het toestel mij het advies om de schemering modus te gebruiken. Als resultaat zie je dat er meer details zichtbaar zijn en de kleuren de werkelijke sfeer van dat moment weergeven.

Een andere functie die ik fijn vind is de portret modus. Als je op iemand scherp stelt wordt de persoon als het ware naar voren gehaald. Dat kan je nog eens versterken door de bokeh functie waarbij je instelt hoe wazig je wilt dat de achtergrond wordt. Daarmee bepaal je zelf hoe groot de nadruk ligt op de persoon of het voorwerp dat je fotografeert.

Veel van de functies in moto g8 plus worden aangestuurd door kunstmatige intelligentie. Dit houdt in dat de camera met je meedenkt en hij reageert op wat er in de omgeving gebeurt. Gelijk wanneer je de camera opent beoordeelt hij het object en geeft direct enkele opties weer. Dit kan bijvoorbeeld de nachtzicht of portret modus zijn voor een mooier eindresultaat. Als je deze modus inschakelt zie je vaak dat er mooiere foto’s mee worden gemaakt dan wanneer deze modus is uitgeschakeld.

Opties voor en tijdens het fotograferen

Tijdens het fotograferen met de moto g8 plus let ik op een aantal dingen. Eerst zorg ik ervoor dat alles is ingesteld, hierbij moet je denken aan de hulplijnen en de leveler. Dit zorgt ervoor dat de compositie van de foto goed is en horizontaal wordt genomen. Als je een foto wilt nemen kun je kiezen tussen de handmatige of automatische stand. Vaak ligt het aan het moment of ik voor de handmatige of voor de automatische instelling kies. Een reden om voor automatisch te kiezen kan zijn dat het moment snel voorbij kan gaan.  Denk daarbij aan bliksem of een regenboog. Helemaal handig is de dan de functie dat je twee keer met je pols hoeft te draaien om de camerafuntie op te starten.

Lucas van Gemert
moto g8 plus: gemaakt met de automatische stand.

Tot slot

Als je net als ik fotografie als hobby hebt dan is het gebruik van een mobiele telefoon, zoals de moto g8 plus, dus heel goed mogelijk. Neem af te toe een ochtend of middag de tijd om aan de hand van verschillende objecten of landschappen de diverse instellingen en functies uit te proberen en je zult ervaren tot welke prachtige resultaten het fotograferen met een smartphone kan leiden.

Op mijn Instagram @lucasvgemert kun je veel meer foto’s zien die ik met mijn moto g6 plus en moto g8 plus heb genomen.