9 tips voor stralende vakantiefoto’s van motograaf Lucas van Gemert

Stralende vakantiefoto's Motorola Lucas van Gemert

De vakantieperiode is weer van start gegaan en dat kan natuurlijk niet zonder goed voorbereid te zijn. Mijn naam is Lucas van Gemert, motograaf van Motorola en ik ga jullie negen tips geven om de beste vakantiefoto’s te maken met jullie smartphone.

Het prettige om te fotograferen met je smartphone tijdens de vakantie is natuurlijk dat je hem altijd bij de hand hebt. Het is niet alleen veel makkelijker om hem mee te nemen dan een spiegelreflexcamera, maar ook met je smartphone kan je ontzettend veel instelling kiezen of handmatig aanpassen. En hoe fantastisch is het om deze prachtige foto’s direct te delen op je Instagram account en te bekijken op een groot display van je smartphone!

Tip 1: Wees goed voorbereid

Zorg ervoor dat je  je smartphone van tevoren goed hebt opgeladen, zodat je een hele dag hiermee foto’s kunt maken. Neem voor de zekerheid een power bank mee, om nooit voor verassingen te komen staan. Hoewel ik die bij Motorola eigenlijk nooit nodig heb :-). Verder is het goed om van tevoren informatie op te zoeken over je bestemming. Bijvoorbeeld welke bezienswaardigheden zijn echt fotogeniek en op welk moment van de dag  zijn ze het beste te fotograferen. Zodat jij de meest unieke vakantiefoto’s kunt maken!

Tip 2: Zoek het licht op

Zonder goed licht is het vaak lastig om een goede foto te maken. Wil je graag dat je foto’s een sfeervolle uitstraling krijgen, dan kun je het beste fotograferen tijdens de ‘Golden Hour’. Dit is het moment waarop de zon opkomt of ondergaat. Een ander voordeel van de ‘Golden Hour’ is dat er dan nog weinig mensen aanwezig zijn op de locatie. Hierdoor heb je erg veel vrijheid om je foto goed te nemen. Probeer ook eens Night Modus in te schakelen wanneer er te weinig licht is. Het zal je verbazen hoeveel details je nog kunt zien.

Lucas van Gemert Motorola vakantiefoto's

Tip 3: Kies voor een originele invalshoek

Vermijd de standaard foto’s en probeer creatief te zijn door te zoeken naar een verrassende invalshoek of een bijzondere compositie. Een ultra-groothoekcamera helpt hier ook erg mee, zodat de hoek net iets anders is dan gebruikelijk. Wanneer het buiten erg grauw en grijs is, raad ik aan om de focus te leggen op opvallende details. Denk aan kleurrijke bloemen op de voorgrond of een mooie reflectie in het water.

Lucas van Gemert Motorola vakantiefoto's

Tip 4: Neem de tijd

Uiteraard wil je zo scherp mogelijke vakantiefoto’s. Het helpt uiteraard om je Motorola zo stil mogelijk te houden als je een foto maakt. Maar de Optische beeldstabilisatie (OIS) op sommige Motorola modellen helpt ook om onbedoelde camerabewegingen te compenseren. Je zou denken dat het misschien voor de hand ligt, maar toch nemen veel mensen niet écht de tijd voor een foto. Neem dus altijd even de tijd als je een foto wilt maken. Haastige spoed is zelden goed. Wat ook een goede optie is om een statief of gimbal aan te schaffen en dat hoeft helemaal niet duur te zijn.

Lucas van Gemert Motorola vakantiefoto's

Tip 5: Maak je lens schoon

Een goede foto begint met een schone lens! Je telefoon heb je vaak vast of doet hem in je broekzak. Dat is niet de beste manier om je camera te verzorgen. Op een normale camera zit daarom niet voor niets een kapje voor de lens. Dit geldt niet voor camera van een smartphone. Het kan namelijk vettig, stoffig of vies worden. Daarom is het verstandig om zo af en toe de camera van je Motorola smartphone schoon te maken.

Lucas van Gemert Motorola vakantiefoto's

Tip 6: Experimenteer met HDR

Een veel gebruikte functie voor smartphonefotografie is de HDR-functie. Deze betreffende functie zorgt voor een betere lichtintensiteit en mooie schaduwen. De details van je opname blijven hierbij wel behouden. Het is zeker een aanrader om deze functie aan te zetten. Je kan de HDR-functie ook op automatisch zetten, dan laat je de camera kiezen wat het beste is. Echter moet je opletten met het gebruik ervan, bij sommige momenten is het beter om hier zelf de controle over te hebben.

Lucas van Gemert Motorola vakantiefoto's

Tip 7: Probeer niet te veel in te zoomen

Het is wellicht erg verleidelijk om in te zoomen met je smartphone. Maar dit is niet altijd gunstig voor je foto. Wanneer je inzoomt met je smartphone kan dit wel eens kwaliteitsverlies opleveren. Je kunt beter de vakantiefoto’s maken zonder zoom en deze later bijsnijden. Je foto is dan minder groot qua pixels, maar het resultaat zal scherper zijn.

Lucas van Gemert Motorola vakantiefoto's

Tip 8: Flits bij voorkeur niet

Wanneer het donker begint te worden, is het erg verleidelijk om je foto wat extra licht mee te geven met behulp van een flitser. Toch raad ik aan om dit altijd uit te laten. De flitser is namelijk geen echte flitser maar een led-lampje. Het licht heeft geen groot bereik en zorgt voor een onnatuurlijke belichting. Alle recente Motorola toestellen zijn uitgerust met Night Vision: deze functie is erg handig om te gebruiken.

Tip 9: Goede nabewerking is het halve werk

Als je mooie vakantiefoto’s maakt met je smartphone, kan je met handige apps je foto nog net wat optimaliseren. Ook kan je de foto nog wat bijsnijden of extra accenten toevoegen. Dat geeft de foto een nog betere uitstraling! Echter moet je wel opletten met de bewerking dat je niet overdrijft. Het eindresultaat moet er wel natuurlijk uit blijven zien. Mijn twee favoriete apps voor fotobewerking zijn Snapseed en Lightroom.

Lucas van Gemert Motorola vakantiefoto's

Tot slot wens ik je een hele zonnige vakantie toe met veel mooie foto’s! Vergeet je resultaten niet te delen op Instagram met de #motofoto en tag Motorola_nl of Motorola_be en wie weet komt jouw foto voorbij in de maandelijkse #motofoto serie.

Mocht je meer inspiratie op willen doen, neem dat gerust een kijkje op mijn Instagram pagina of lees mijn eerdere blogpost.

Lucas van Gemert