8 tips voor natuurfotografie van motograaf Yoshi Mertens
Hoi, mijn naam is Yoshi Mertens en ik mag mezelf een echte Motograaf noemen. Al van kinds af aan heb ik een passie voor alles wat rond creativiteit draait. Dit uit zich voornamelijk in foto en video. In mijn vrije tijd kan je mij veelal in de natuur terugvinden voor natuurfotografie, de ideale uitlaatklep na een drukke dag op het werk én de perfecte manier om mijn hobby’s en liefde voor de natuur te combineren. Vandaag neem ik jullie mee in de natuur en deel ik mijn beste tips en tricks om jouw volgende smartphonefoto’s nog beter te maken.
Jouw smartphone is de beste!
Een veelvoorkomende uitspraak die ik overal hoor en zelf lange tijd mee geworsteld heb, is dat je die nieuwste en duurste camera of smartphone nodig hebt om goede foto’s te maken. Ik start alvast met deze uitspraak te ontkrachten. Gebruik gewoonweg wat je hebt, leer de goede en minder goede eigenschappen van jouw toestel, in dit geval de camera’s van je smartphone, kennen en gebruik ze in jouw voordeel. Ik heb lange tijd foto’s gemaakt met de Motorola One Action. Deze blonk uit met zijn action camera en interne stabilisatie tijdens het filmen en maakte mooie foto’s overdag. Van zodra het donker werd, scoorde de camera iets minder goed, maar daarom is het geen slechte camera, hij is er alleen niet voor ontworpen. Momenteel trek ik er op uit met de Motorola Edge 20, die blinkt dan weer uit met zijn drie verschillende camera’s. Uiteraard is een upgrade altijd leuk, maar zeker geen vereiste.
1: Een goede voorbereiding is het halve werk
Bij natuurfotografie zijn de weersomstandigheden uitermate belangrijk. Trek je eropuit voor langere tijd, voorzie dan voldoende eten en drinken, aangepaste (regen)kleding en stevige schoenen. Er is niets frustrerender dan moeten opgeven omdat je pijnlijke voeten krijgt of niet warm genoeg gekleed bent, terwijl er tal van mooie foto-opportuniteiten voor je klaarstaan.
Een gouden tip voor fotografie is nooit de deur te verlaten zonder een (bijna) volledig opgeladen camera of smartphone. Met een Motorola ben je in dat geval vrijwel zeker dat je minimaal de rest van de dag doorkomt. Vergeet ook zeker niet van je laatste foto’s een back-up te maken, maar met de automatische sync van Google Foto’s is dat normaal geen probleem. Zo start je met voldoende vrij geheugen om jouw volgende avonturen zorgeloos vast te leggen.
2: Een gouden tip (letterlijk dan)
Persoonlijk verkies ik om er op uit te trekken wanneer de avond invalt/zonsondergang (foto rechts). Op dat moment staat de zon lager dan bijvoorbeeld tijdens de middag. Zo ontstaat een zachter natuurlijk licht, wat voor warmere kleuren en langere schaduwen zorgt. De term “golden hour” heeft zijn naam absoluut niet gestolen. Hetzelfde fenomeen doet zich voor tijdens de ochtend, bij zonsopgang (foto links), bovendien heb je dan nog grote kans om ochtendnevel waar te nemen. Een echte aanrader voor de vroege vogels.
Een ander voordeel is dat natuurgebieden tijdens zonsopgang of zonsondergang veel minder bezocht worden door de doorsnee toerist. Bovendien heb je dan nog eens meer kans om wildlife tegen het lijf te lopen. Een win-win toch?
3: Compact, maar het oog wil ook wat!
Het grote voordeel van smartphone fotografie, is dat je jouw telefoon altijd bij de hand hebt. Een goede camera is dan ook een compacte camera die voor niet teveel extra last zorgt op langere hikes. Je smartphone uit je broekzak/jaszak halen, tweemaal snel met de pols draaien voor de handige Moto Action en je bent klaar om het perfecte plaatje te schieten.
Hierin schuilt echter het ‘gevaar’: het bewaren van een smartphone en het algemene gebruik ervan, zorgt voor vingerafdrukken en stofdeeltjes op het scherm en je lenzen. Een goede reiniging is dan ook belangrijk om artefacten en vreemde lichtbrekingen te vermijden in je foto’s. Gebruik hierbij in geen geval papieren zakdoekjes (maakt krassen!), maar gebruik een microvezeldoekje, brillendoekje of, als het echt niet anders kan, je shirt. Vanaf nu heb je een blinkende smartphone, klaar om pareltjes te schieten!
4: Bekijk het van een andere hoek
In mijn natuurfoto’s probeer ik niet de cliché beelden te maken die elke voorbijganger zou kunnen maken. Denk niet als de ‘doorsnee toerist’ op populaire locaties en vermijd te allen tijde om dezelfde foto te maken als iedereen. Denk hierbij aan alternatieve hoeken van waaruit je een onderwerp fotografeert. Persoonlijk probeer ik te spelen met close-up shots, macro shots of mijn foto’s dichter bij de grond te maken. Een andere leuke hoek is naar boven of achterom kijken tijdens een hike. De meeste mensen zien die hoek ook niet altijd. De meeste mensen observeren alles vanuit ooghoogte (Foto 1), fotografie vanuit een andere hoek brengt vernieuwing en wekt interesse op. Zo zullen jouw foto’s ongetwijfeld in het oog springen (foto 2 t.e.m. 6)!
5: Creëer diepte, zoek natuurlijke kadering en contrasten op
Smartphonecamera’s worden steeds slimmer en het verschil met spiegelreflexcamera’s wordt steeds kleiner. Toch kan je met een spiegelreflex nog net iets beter spelen met de scherpte/diepte, doordat je het diafragma apart kan regelen. Smartphones benaderen dit effect met extra lenzen en steeds slimmer wordende AI. Toch kan je door het creëren van natuurlijke lagen in jouw foto’s dit effect extra in de verf zetten en de grens met een spiegelreflex nog meer vervagen! Zorg dat jouw onderwerp in het focusvlak van de foto zit, maar zorg bijvoorbeeld dat er een blaadje of takje in de voorgrond nog een extra (wazige) laag in de foto vormt.
Trek de foto door een blaadje, hindernis en creëer zo een natuurlijke kader dat de kijker helpt om het onderwerp in de foto terug te vinden.
Tot slot probeer ik steeds natuurlijke contrasten op te zoeken. Contrast is een wijde term voor bijvoorbeeld licht/donker, contrasterende kleuren, zwart/wit etc. De herfst is daar het perfecte seizoen voor. Op die manier ontstaat er een mooi en natuurlijk evenwicht in de foto, wat het geheel aangenaam maakt om naar te kijken.
6: Combineer alle voorgaande tips voor de perfecte foto
Fotografie is geen exacte wetenschap. Er bestaan geen perfecte regels, het gaat allemaal om creatief omgaan met deze tips en tricks. Combineer dan ook al het voorgaande of probeer eens iets volledig nieuw, en wees uniek. Ik zou zeggen, experimenteer er op los!
7: Back-uppen, back-uppen en nog eens back-uppen
Van zodra ik terug thuis kom, zet ik meteen alle beeldmateriaal over op de computer en leg ik alle gear voor de volgende uitstap klaar. Zorg dat je meer dan één back-up hebt van de belangrijkste foto’s, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. En wil je foto’s op het grote scherm zien, dan is het super tof dat je met Ready For van Motorola je smartphone aan je TV of externe monitor kunt koppelen.
8: Nabewerking
Nabewerkingen uitvoeren is een belangrijk onderdeel binnen de fotografie, al probeer ik de foto’s zo goed mogelijk vast te leggen op het moment zelf. Bewerkingen voer ik doorgaans uit in Lightroom, Photoshop en Snapseed. Ik hanteer echter twee gouden regels als het op nabewerkingen aankomt. In eerste instantie selecteer ik de beste foto’s en bewerk ik enkel die. Mislukte foto’s bestaan (bijna) niet, dus verwijderen doe ik praktisch nooit. Tot slot vermijd ik om foto’s te veel te bewerken. Als je bijvoorbeeld de verzadiging op 30% zet in Lightroom, durf ik daarna de sliders steeds een beetje terug te zetten (bijvoorbeeld op 20%). Op die manier blijven de resultaten realistisch en natuurlijk.
Met deze tips en tricks zullen jullie volgende natuurfoto’s er zeker en vast uitspringen. Ik wens jullie dan ook veel succes en plezier tijdens je volgende natuur(wandelingen). Deel je resultaten op Instagram met #motofoto en tag @Motorola_nl of @Motorola_be en wie weet komt jouw foto voorbij in de volgende serie.
Yoshi Mertens