8 tips voor het fotograferen van landschappen van motograaf Mathijs de Koning

Mijn naam is Mathijs de Koning en ik ben enthousiast motograaf bij Motorola. In mijn vrije tijd fotografeer ik veel en vooral landschappen in mijn omgeving. Ik woon vlakbij het strand en het bos, wat een enorme uitkomst hiervoor biedt. Naast mijn spiegelreflexcamera maak ik veel gebruik van de motorola edge. Uiteindelijk heb ik #mijnmoto altijd bij de hand. Op vakantie heb ik zelfs mijn spiegelreflexcamera bijna niet gebruikt!

De kwaliteit van de foto’s van mijn Motorola smartphone vind ik uitstekend, kijk maar eens op mijn Instagram.

Naast dieren vind ik het erg leuk landschappen te fotograferen. Ik heb mij erin verdiept hoe ik het meeste uit mijn moto kan halen en die tips wil ik graag met de Motorola community delen.

Tip 1: creëer diepte in je landschappen

Plaats een object (plant, boom of bijvoorbeeld een persoon) op de voorgrond van de foto. Hierdoor wordt er diepte gesuggereerd en blijft de foto minder vlak. Dit geeft een levendiger beeld. Op deze foto’s heb ik de genoemde tip toegepast. Op de linker foto is een koe te zien op de voorgrond en op de achtergrond nog meer koeien en bomen, maar dan in het klein. De rechter foto heb ik gemaakt in de avond. Op de voorgrond (vooral links) zijn struiken te zien. Op de achtergrond zijn de bomen klein weergegeven.

Tip 2: gebruik zichtlijnen

Maak gebruik van de lijnen in je landschappen die leiden naar het onderwerp waar je de nadruk op wilt leggen. Ook dit is een tip om diepte te creëren. Op beide foto’s zijn lijnen te onderscheiden. Op de eerste foto lopen de randen van het wegdek richting de molen. Op de tweede foto lopen de lijnen van het water en het wegdek naar het oneindige (lijnen heb ik aangegeven met oranje).

Tip 3: Neem de tijd

Als je op een mooie plek bent, neem dan de tijd om het landschap vast te leggen vanuit verschillende composities. Ook kan je een paar keer op dezelfde plek terugkeren wanneer het ander weer of een ander seizoen is. Zoals steeds dezelfde brug, maar dan in een ander jaargetijden.

Tip 4: Het kikkerperspectief en landschappen

Wanneer je gebruik maakt van een laag standpunt, kan dit hele interessante en andere beelden van landschappen opleveren! Op de eerste foto heb ik mijn mobiel een paar centimeter boven het water gehouden. De rechter foto van de zonsondergang heb ik op mijn knieën gefotografeerd.

Tip 5: Gebruik de HDR modus

Wil je meer contrast en dynamiek te creëren in de foto’s van je landschappen, gebruik dan de HDR (High Dynamic Range) modus van je toestel. Het toestel maakt opnames op verschillende belichting niveau’s en combineert deze tot 1 foto voor levendige kleuren en meer detail in zowel licht als donkere delen van de foto. Bijna alle Motorola smartphones hebben ook een automatische HDR stand. Dit is erg handig en je hoeft het dus niet zelf in te stellen.

Tip 6: De compositieregels

Maak gebruik van de compositieregels in de fotografie van landschappen. Heb je bijvoorbeeld een interessante voorgrond, plaats dan de horizon op ⅔ van de foto. Wanneer er een prachtige lucht is kan je er voor kiezen om de horizon op ⅓ van de foto te plaatsen.
Bij de eerste foto vond ik de voorgrond erg mooi, daarom heb ik ervoor gekozen om de horizon op ⅔ van de foto te plaatsen. Op de tweede zie je meer lucht en wolken en daarom staat hier de horizon op ⅓ van de foto.

Tip 7: landschappen in zwart-wit 

Wanneer je je gemaakte foto omzet in zwart-wit, krijgen de composities van landschappen ineens een hele andere uitstraling.
Kijk meer eens naar deze twee dezelfde foto’s maar dan in kleur en zwart-wit. Soms is de zwart-wit foto toch mooier en impactvoller dan de foto in kleur.

Tip 8:  Nabewerking

En tot slot mijn laatste tip. En die gaat over het nabewerken van foto’s om nog net wat meer kleur en contrast aan de gemaakte beelden van je landschappen te geven. Zelf gebruik ik vaak de app Snapseed en af en toe Lightroom mobile. Snapseed bevat enorm veel opties voor de nabewerking van je foto, zelfs voor foto’s die in RAW zijn gemaakt. (hetgeen je bij veel Motorola toestellen kunt instellen)

Ik wens je veel succes en vooral plezier met het fotograferen van landschappen. Deel je resultaten op Instagram met #motofoto en tag Motorola-nl of Motorola-be en wie weet komt jou foto voorbij in de maandelijkse motofoto serie.

Mathijs de Koning

PS.  Interesse in dierenfotografie?  Lees dan zeker ook mijn 7 tips over dierenfotografie op dit blog