7 tips voor dierenfotografie van motograaf Mathijs de Koning

Mijn naam is Mathijs de Koning en ik ben 18 jaar oud en enthousiast motograaf bij Motorola. Na de HAVO wil ik naar een HBO opleiding om biologie te studeren. In mijn vrije tijd fotografeer ik veel en vooral in een omgeving met veel natuur. Zelf woon ik vlakbij het strand en het bos, wat een enorme uitkomst hiervoor biedt. Bij de aanschaf van mijn moto g8 plus ben ik mij ook meer gaan verdiepen in de wereld van fotograferen met een mobiel. Ik merkte op dat ik sneller een mobiel meenam dan een camera, omdat je een mobiel altijd bij de hand hebt. Op vakantie heb ik zelfs mijn spiegelreflexcamera bijna niet gebruikt!

De kwaliteit van de foto’s van mijn Motorola smartphone vind ik uitstekend en zelfs bij weinig licht. (let maar op tip 7!)

Vooral dieren vind ik erg leuk om met mijn mobiel vast te leggen. Zelf heb ik twee honden die ik vaak fotografeer. Door de jaren heen heb ik meer ervaring opgedaan om het maken van foto´s van dieren te verbeteren. Die tips wil ik graag met de Motorola community delen.

Tip 1: Kikkerperspectief for the win

Zorg ervoor dat je een laag standpunt inneemt of op ooghoogte bent van het dier. Dit geeft een heel ander en veel interessanter beeld dan dat je van bovenaf een foto maakt. Als je van bovenaf een foto neemt, zorg je er namelijk voor dat onnodige zaken op de achtergrond meer aandacht trekken dan het dier dat je wilt fotograferen.

dierenfotografie
dierenfotografie

Op de eerste foto heb ik een varken gefotografeerd van een zo laag mogelijke standpunt. Bij de tweede foto heb ik de varkens gefotografeerd terwijl ik rechtop stond. Dat beeld spreekt een stuk minder aan.

Tip 2: Gebruik de regel van derden

De regel van derden houdt in dat je je scherm indeelt in derden op basis van horizontale en verticale lijnen. De bedoeling is dat je je onderwerp op één van de vier kruispunten van de lijnen plaatst. Het raster dat je scherm indeelt, kan je activeren bij instellingen op je Motorolatoestel.

dierenfotografie
dierenfotografie

Tip 3 – Zorg voor voldoende ruimte rond het dier

Probeer ervoor te zorgen dat er geen onderdelen van het dier worden afgesneden door de foto.Op de eerste foto is te zien dat het onderwerp (de geit) los staat van de achtergrond met nog wat ruimte om zich heen. Dit geeft een rustig en mooi beeld. Bij foto twee is een deel van de geit (het onderwerp) afgesneden, waardoor de foto wat slordig overkomt.

dierenfotografie
dierenfotografie

Tip 4 – Less is more

Kies voor één onderwerp waarop je je focust en zorg ervoor dat er niet al te veel storende objecten te zien zijn op de achtergrond. Denk hierbij aan de regel van derden en zet je onderwerp niet te vaak in het midden van je foto.

dierenfotografie

Om deze foto te maken, ben ik gaan liggen in het gras met mijn mobiel schuin omhoog gericht. De wolken en de lucht zijn hierdoor goed te zien. Om de schaduwen wat op te lichten en de wolken meer detail en kleur te geven heb ik de HDR stand aangezet.

Tip 5 – Gebruik de RAW-modus

Probeer eens in RAW te fotograferen. Foto’s die in RAW zijn gemaakt bevatten alle ruwe data die in een foto zijn opgenomen. RAW foto’s zijn vaak scherper en hebben een hoger kleur-, licht- en schaduwbereik. Het vergt wel wat oefening, want de foto’s die in RAW zijn gemaakt moeten uiteraard ook nog worden bewerkt.

dierenfotografie
dierenfotografie
dierenfotografie

Op de eerste foto zie je mijn hond in het originele RAW-bestand en bij foto 2 heb ik de RAW foto bewerkt in Lightroom mobile. De linker foto van het oog is een bewerkte RAW foto en de foto van het oog rechts is het originele RAW-bestand.

Tip 6 – Creëer diepgang

Maak gebruik van onscherpe objecten op de voorgrond om je foto´s meer diepte te geven. Op deze foto heb ik scherpgesteld op de kip, waardoor de omheining een beetje wazig wordt. Dat zorgt ervoor dat de foto twee dimensies lijkt te hebben.

dierenfotografie

Tip 7 – Zorg voor een speciale sfeer dankzij de Night Vision stand

Met behulp van de nachtstand die op Motorolatoestellen is ingebouwd, kan je makkelijk een speciale sfeer geven aan foto’s. Op onderstaande foto zie je een egel die ik heb gefotografeerd toen het bijna nacht was. Ook hier ik heb ik weer de regel van derden toegepast.

dierenfotografie
dierenfotografie

Ik wens je veel succes en vooral plezier met het fotograferen van je huisdier(en) en de dieren in het wild.

Mathijs de Koning op Instagram.