4 tips voor lentefotografie van motograaf Mathijs de Koning

Mathijs de Koning lentefotografie

Mijn naam is Mathijs de Koning en ik studeer Toegepaste Biologie. Ik ben veel in de natuur, waarbij ik graag mijn moto meeneem om foto’s te maken van de mooie omgeving en van details, zoals bloemen of insecten. In deze blog geef ik je graag een paar tips voor lentefotografie. Dus hoe jij de eerste tekenen van de lente kunt herkennen en vastleggen met je smartphone. De meeste foto’s in deze blog heb ik gemaakt met de motorola edge 20 pro, maar ik heb ook de motorola edge en moto g8 plus gebruikt.

Tip 1: Kijk naar boven en zoom eens in

Door de warme winter en vele uren aan zon, laten nu al veel bomen hun bloesems zien. Hiermee worden alle bloemen van de boom bedoeld, wat echt een teken van het begin van de lente is. Deze grote hoeveelheid aan bloemen zijn meestal roze of wit van kleur. Dus het is dan zeker leuk om foto’s te maken van deze samenhang aan bloemen. Vooral als het mooi weer is met een strakke blauwe lucht, kun je de bloemen goed fotograferen vanaf onder de boom met de mobiel naar boven gericht, waarbij je een beetje inzoomt, om de bloemen vullend in beeld te krijgen. Het kan ook zijn dat er een paar takken zijn die wat naar beneden hangen, daardoor kan je ook nog mooie macro foto’s maken van de bloemen.

moto
Mathijs de Koning lentefotografie

Motorola Edge 20 pro Macro stand (maart-2022)  Motorola Edge 20 pro 5x optische zoom (maart-2022)

Tip 2: maak eens een ommetje door moedernatuur

Een aantal vogels gaan beginnen aan een nest of broeden zelfs al. Dit is echt een typisch teken dat de lente van start is gegaan. Laatst zag ik een duif die steeds weer opnieuw takjes zocht en dit bracht naar het nest, waar er één van de twee al aan het broeden was. Zo´n nest is natuurlijk moeilijk te fotograferen, maar veel watervogels, zoals meerkoeten en futen, beginnen ook al vroeg met het bouwen van een nest, waarbij je van een niet al te verre afstand mooie foto´s kunt maken. Vorige week ging ik naar Leiden en daar zag ik een meerkoet broeden op een nest. Na een tijd gekeken te hebben, wisselden het vrouwtje en het mannetje van het nest en zag ik dat er zelfs al eieren in lagen. Mijn tip is dan ook om even een stukje te lopen in jouw park en misschien kom je wel een paartje van broedende vogels tegen.

Mathijs de Koning lentefotografie
Mathijs de Koning lentefotografie

moto g8 plus vogelperspectief, gefotografeerd vanaf een brug dicht bij mijn in de buurt

motorola edge 20 pro koppeltje meerkoeten bij de Hortus Botanicus in Leiden. Foto gemaakt met de 5x optische zoom (maart-2022)

Tip 3: zoom eens in of neem een laag perspectief in

Naast de bloeiende bloesems zijn er nog veel meer soorten bloemen die al vroeg bloeien. Denk hierbij aan Narcissen, Krokussen en Hyacinten, maar ook aan wilde bloemen, waaronder Gewoon Speenkruid (zie foto hieronder). Deze foto heb ik op een mooie dag gemaakt, waarbij de zon weerspiegelde in het water en daarbij een beetje door de gele bloem scheen. Deze foto heb ik met de macro stand gemaakt en er daarbij voor gezorgd dat er geen storende objecten dicht op de achtergrond aanwezig waren. Op deze manier is alleen de bloem scherp en ontstaat er een duidelijke focus op het onderwerp. De foto van de Narcis maakte ik door mijn mobiel in het gras te leggen en de camera wat omhoog te richtten. Er waren best veel mensen in het park, maar deze zijn nu niet op de foto te zien, bovendien zorgt de blauwe lucht voor een mooi kleurcontrast en springt je onderwerp er nog beter uit.

Mathijs de Koning lentefotografie
Mathijs de Koning lentefotografie

motorola edge 20 pro Macro stand. HDR aan, dit zorgt voor een groter dynamisch bereik, waardoor de foto meer kleur en contrast krijgt. (maart-2022)                      

motorola edge 20 pro macro stand (maart-2022)

Tip 4: Zoek naar reflecties

De zon gaat meer schijnen en dus kan je met je foto’s gebruikmaken van reflecties op het water, zoals de foto hier boven. Maar ook een flink plas na een regenbui heeft een extra dimensie aan je foto. Het verlicht je object, zoals onderstaande koe op een geheel andere manier.  Het gebruik van tegenlicht geeft ook een prachtig effect aan je foto nu de zon nog redelijk laag staat.

Mathijs de Koning lentefotografie

motorola edge koeien in natuurgebied de Kampina in Brabant, foto gemaakt met de groothoeklens vanaf een laag standpunt (feb-2022)

Dus ga lekker naar buiten en neem je Motorola mee, zodat je deze mooie momenten kunt vastleggen! Ik wens je veel succes en vooral plezier met het fotograferen van alle lentekriebels.
Deel je resultaten op Instagram met #motofoto en tag Motorola-nl of Motorola-be en wie weet komt jou foto voorbij in de maandelijkse motofoto serie.

Mathijs de Koning

PS.  Interesse in dierenfotografie en landschapsfotografie?  Lees dan zeker ook mijn 7 tips over dierenfotografie op dit blog
of 8 tips voor landschapsfotografie

Lente