WEGDROMEN IN IJSLAND, HET LAND VAN VUUR EN IJS MET DE MOTOROLA EDGE 20 (DEEL 2)

Yoshi Mertens is een trotse Motograaf voor Motorola. Hij houdt ervan om zijn avonturen vast te leggen door middel van fotografie en film en ditmaal neemt hij ons mee naar IJsland. In dit artikel lees je deel 2 van zijn schitterende reis. Deel 1 lees je hier.

Op ontdekking door de Highlands

Het binnenland van IJsland is een absolute must see. Je laat de toeristische ringweg achter je en waant je via F-wegen (gravel wegen), met een 4×4 wagen doorheen een desolaat maanlandschap. Je vergeet eventjes dat je op aarde bent. Het binnenland wordt gekarakteriseerd door tal van uitgestrekte gras/mos landschappen, kleurrijke bergen en vulkanische rotsformaties. Het overgrote deel van IJslands zand is trouwens van vulkanische oorsprong en dus pikzwart! Verder ligt er ook sneeuw en ijs op de bergtoppen en wordt je omringd door gletsjers en vulkanisch actieve gebieden.

Schapen lopen vrijwel overal vrij rond in IJsland en kunnen er dus zomaar de weg oversteken of de doorgang blokkeren. Tot slot kan het zomaar gebeuren dat een tocht door de highlands leidt tot het oversteken van een rivier met je wagen. Een hele uitdaging dus als chauffeur, maar dat hoort er dus allemaal bij! Gezien deze extreme weg condities is het binnenland enkel in de zomer, vanaf eind mei tot halfweg september toegankelijk. Al hangt dit ook af van de weersomstandigheden.

Wegen met alleen maar gravel

In het algemeen was het fotograferen in IJsland soms echt een uitdaging op vlak van belichting. Zo hebben we heel veel geluk gehad met blauwe hemels en zonnig weer, waardoor het zonlicht vrij spel had en vrij harde en donkere schaduwen creëerde. Als fotograaf heb je liefst een wolkje, waardoor het licht mooi verstrooid en zachte schaduwen vormt.
De ‘HDR techniek’ kwam ook dus ook hier zeer goed van pas. In dit voorbeeld demonstreer ik de techniek manueel. Iets wat ik voor heel veel shots van IJsland gedaan heb. Dit biedt je achteraf in de bewerking nog meer vrijheid en een zee van mogelijkheden met zo’n groot dynamisch bereik. Deze techniek wordt veelal ook als ‘bracketing’ beschreven onder de fotografen.

Foto 1, een onderbelichte foto waarbij de highlights juist belicht zijn. Foto 2 een overbelichte foto, waarbij de belichting correct ingesteld werd op de voorgrond/rotsformaties. Foto 3 is een HDR afbeelding, waarbij beide foto’s samengevoegd werden.

In de highlands hebben we veel ongerepte paden bewandeld. Stevig schoeisel en af en toe de knop omdraaien voor de mensen met hoogtevrees was noodzakelijk. Het uitzicht bovenop de bergen was fenomenaal en een mooie beloning voor de pittge klim. Zoals je ziet, zijn de wandelpaden zeer smal en bestaan ze vaak uit losse steentjes. Vele paden gingen ook over de bergkammen. Prachtig om te gebruiken als leading line doorheen je foto’s. Hierbij is de lagere hoek ook belangrijk, om wat meer diepte te creëren in de shots. Het gebruik van een statief en grotere camera was op deze locatie geen evidentie en veelal een te groot risico, met de soms stevige wind. Ook de portie hoogtevrees maakte dat een smartphone shot de snelste en veiligste optie was om herinneringen vast te leggen.

Gezien de omvangrijke rotsformaties, is het gebruik van een wide-angle lens hier echt aangeraden. Beschik je niet over een wide angle lens, dan kan je nog steeds gebruik maken van de handige panorama functie van je smartphone. Varieer ook hier tussen verticale en horizontale panorama’s. Wist je trouwens dat je de Edge 20 ook verticaal kan houden en toch een horizontale panorama kan maken? Zo heb je een prachtig landschapsshot, met veel informatie in de lucht én de bergen in dit geval!

Onderstaande foto’s mogen dan wel bewerkt zijn, het is vrij duidelijk dat de edge zeer sterk staat op vlak van het vastleggen van de kleuren in het landschap.

Watervallen, ijs en meer

Een dag tot dag voorstelling van de gehele reis rondom rond IJsland zou dit artikel veel te uitgebreid maken, dus ik vat de trip samen onder de verscheidene elementen die we op onze weg tegen kwamen. En je raadt het wel: wie IJsland zegt, zegt watervallen, ijs en vuur! Actieve lava hebben we niet gezien, maar je hoeft heus niet ver te gaan om de grond in IJsland te zien roken. Dit zijn vulkanisch actieve gebieden waarbij zwaveldampen en kokend water aan het aardoppervlak komen. Het ziet er allemaal heel impressionant uit, maar in werkelijkheid moet je er wel de rotte ei-geur bijnemen. Let ook op dat je elektronica niet té lang bloot stelt aan deze elementen. In onderstaande foto’s heb ik bovenvermelde tips en tricks gecombineerd om de landschappen vast te leggen.

Een horizontale panorama waarbij de smartphone verticaal gehouden werd, van een vulkanisch actief gebied

Wist je trouwens dat IJsland volledig onafhankelijk is op vlak van groene energie? Zo worden deze vulkanische gebieden gebruikt om warm water te maken en elektriciteit op te wekken. Nadeel is dat het warme water onder douche soms naar zwavel kan ruiken. Niet altijd prettig, maar beschouw het als een gratis wellness kuur.

Wanneer de dampen snel bewegen, is het belangrijk om te werken met een korte sluitertijd, om de beweging zo goed mogelijk te bevriezen.

IJsland telt meer dan 10 000 watervallen. De meeste zijn gevormd door smeltwater dat vanuit het binnenland richting zee stroomt. Kort samengevat, kan je dus praktisch overal wel een waterval zien en ik beloof je, elke waterval heeft wel een andere wow-factor! Watervallen of snel stromend water kan je op verschillende manieren vastleggen.

Enerzijds kan je de kracht en drama die de waterval kenmerkt, vastleggen door te werken met een zo kort mogelijke sluitertijd. Op die manier bevries je de beweging en krijg je veel details in het vallende water. Ook hier belicht ik telkens op het door de zon belichte water, om geen overbelicht shot te krijgen.

Anderzijds kun je, gebruik makende van een stevig statief en een neutral density filter (grijs filter); een zonnebril voor je camera als het ware; het water zacht en dromerig maken. Dit type shot heb ik niet kunnen met m’n phone, omdat ik geen goed afsluitende filters heb om de lens te bedekken, maar het is wel mogelijk met smartphone fotografie. 

Hiervoor heb je meer donkere omstandigheden of sterk bewolkt weer nodig. In deze condities kan je langere sluitertijden hanteren via de pro-mode van je smartphone en heb je geen filters nodig als je niet te ver gaat in sluitertijd. Voor een dreamy look hanteer ik een sluitertijd van 0,5 tot 2 seconden. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer dromerig de foto wordt. Hoe korter, hoe meer details in frame. Het is een kwestie van spelen met de instellingen tot je het gewenste resultaat bereikt hebt.

Over de verschillende dagen heeft IJsland onze ogen doen open gaan. Het is niet de zoveelste bestemming maar echt een land dat je ogen doet open gaan. Ongerepte, ruige maanlandschappen worden er afgewisseld door een kustlijn vol gletsjers, drukke toeristische watervallen, warmwaterbronnen en nog zoveel meer. Het is een ervaring die voor ieder bezoek anders kan zijn. Het weer, de seizoenen, de fauna en flora, zijn er zo uniek. Deins zeker en vast niet terug voor het weer, maar zorg dat je voorbereid aan je reis begint. Hieronder zijn nog enkele impressies van deze ‘andere planeet op Aarde’.

Het noorderlicht

Het noorderlicht kan je zien in IJsland vanaf september tot maart. Noorderlicht is in feite een verschijnsel dat soms zichtbaar is met het blote oog en soms ook helemaal niet en enkel met een gevoelige camera te visualiseren is. Het noorderlicht wordt veroorzaakt door de zonnewind en zonneactiviteit. De zon zendt als het ware plasma-deeltjes uit in de ruimte. Deze deeltjes worden in het magnetisch veld van de aarde geslingerd naar de noord-en zuidpolen. Door de botsing van deze hoog energetische deeltjes met zuurstof en stikstof in de lucht ontstaat het noorderlicht. Afhankelijk van hoeveelheid zuurstof, stikstof of hoogte waarbinnen de deeltjes geslingerd worden, variëert de kleur van het noorderlicht.

De noorderlicht foto’s van hierboven zijn beide vanuit de hand gemaakt met respectievelijk lange sluitertijd (0,8 seconden) en de nacht functie van de Edge zelf (automatische instellingen). Impressionant hoe de smartphone toch zo’n prestaties levert bij donkere scenes. Het straatbeeld komt rechtstreeks uit camera en is niet bewerkt.

Conclusie

Dit was slechts een fractie van wat IJsland te bieden heeft. Zo hebben we ook walvissen, zeehonden en tal van andere dieren gespot. Zaken die je niet altijd (eenvoudig) kan vastleggen op de gevoelige plaat, maar herinneringen die je moet koesteren.

Durf soms die camera of smartphone op te bergen en gewoon te genieten en de totaalbeleving in je op te nemen. Ook dat is reizen en misschien wel de belangrijkste tip die ik met jullie kan delen.

Met meer dan 10000 foto’s en een rugzak vol herinneringen zijn we terug op het vliegtuig richting België gestapt, klaar voor een volgend onvergetelijk avontuur. Een ding is zeker, IJsland verveelt niet en zal me ongetwijfeld terug zien.