De geschiedenis van motorola, van de maan naar jouw broekzak

Communicatie is wat ons mensen maakt tot wie we zijn. We kunnen via woord of gebaar elkaar laten weten wat we willen, of wat we voelen. Wanneer de afstand te groot is om dit persoonlijk te doen gebruiken we telecommunicatie. Motorola heefteen belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de telecommunicatie zoals jij en ik deze elke dag gebruiken. In dit blog lopen we langs een aantal mijlpalen uit de geschiedenis van motorola en de telecommunicatie

1928, gebroeders Galvin richten het latere motorola op

De broers Paul en Joseph Galvin starten samen Galvin Manufactering Corporation. Een van de eerste producten van het bedrijf was de ‘Motorola’. Dit was een van de eerste autoradio’s die standaard in nieuwe auto’s werd gebouwd maar ook later aangeschaft kon worden om in te bouwen.

Gebroeder Galvin foto

1943, de FM Walkie Talkie

In 1940 voorzagen de broers de politie en het leger van een twee-weg communicatiesysteem die in een voertuig gebruikt kon worden. Dit product werd snel doorontwikkeld tot een apparaat dat meegenomen kon worden, dit product werd de ‘Handi-Talkie genoemd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog voorzagen de gebroeders Galvin het Amerikaanse leger van een draagbaar systeem waarmee ze op het slagveld over een lange afstand konden communiceren. De ‘Walkie-Talkie’ werd ontzettend belangrijk en heeft meerdere malen een beslissende rol gespeeld in de oorlog.

1947, we heten nu officieel motorola en maken een televisie

Na de oorlog veranderd de naam definitief in motorola. Eind jaren ’40 en begin jaren ’50 begeeft motorola zich op de markt voor televisies. Met succes want het bedrijf bereikt een marktaandeel van 10% en heeft zelfs zijn eigen show waarmee het nieuwe medium televisie wordt gepromoot.

1969, eerste bericht van de maan via motorola

Eind jaren ’50 legt motorola zich toe op het ontwikkelen van producten voor bedrijven en de regering. Dit resulteert in apparaten voor het ruimteprogramma van de Amerikaanse regering. In 1969 stuurt astronaut Neil Armstrong zijn beroemde worden vanaf de maan naar de aarde via een door motorola ontworpen apparaat.

motorola was erbij foto

1973, motorola zet het eerste mobiele telefoongesprek op

Dr. Martin Cooper loopt op 3 april 1973 zijn kantoor uit de straat op. In zijn hand heeft hij een prototype van de DynaTAc 8000X waarmee hij een gesprek opzet met Joel Engel van Bell Labs. Om dit appparaat even in perspectied te plaatsen met de smartphones die we nu gebruiken. Het prototype van de DynaTAc 8000X woog 2 kilo, was 23 centimer hoog, de gesprekstijd was 30 minuten en het duurde 10 uur om de accu weer op te laden.

Dr Martin Cooper met de eerste mobiele telefoon foto

1983, start verkoop van de eerste mobiel telefoon

In 1983 start de eerste commercieel verkoop van de DynaTAc 8000X, en we kunnen wel stellen dat toen de telecommunicatie zich in een razendsnel tempo ging ontwikkelen. Niet iedereen kon zich overigens een dergelijk apparaat veroorloven. Dit prijs voor dit toestel zou nu omgerekend 6500 euro zijn en dan hebben we het maar niet over de belminuten.

Iconische modellen van motorola

Vanaf 1983 stort motorola zich vol op de markt voor mobiele telefoons. Het moet beter, goedkoper en vooral kleiner. Dit leidt tot een aantal iconische modellen.

1989 motorola microTAC

Slechts 6 jaar na de DynaTAc 8000X presenteert motorola de microTAC. Een toestel met een ingebouwd adressenboek en een klepje waar de microfoon inzit. De microTAC staat model voor de eerste ‘clamshell’ telefoon.

motorola microTAC foto

1996 motorola StarTAC

Het moest steeds kleiner en beter, en dat bereikt motorola met de StarTAC. Deze mobiele telefoon zal herkend worden door een hele generatie. Een prachtige calmshell telefoon met een verwijderbare accu aan de buitenzijde en een groot (voor die tijd) beeldscherm aan de binnenzijde.

motorola StarTAC foto

2004 motorola Razr

Welllicht is de Razr het meest iconische model van het begin van deze nieuwe eeuw. De mobiele telefoon was dun (13,9 mm), het toetsenbord was vlak en futuristisch en de Razr had twee kleurenschermen.

motorola Razr v3 foto

2013 motorola g

De smartphones hebben zijn intrede gedaan en in 2009 komt de eerste smartphone met Android op de markt in Nederland. Ook motorola omarmt deze nieuwe ontwikkeling en komt in 2013 met een toestellen dat een van de meest succesvolle series tot nu zal starten. De moto G-serie brengt al jaren modellen met een prachtig design een een geweldige accu.

motorola g foto

2019 de nieuwe motorola razr met vouwbaar scherm

Door de jaren heen komen er vele modellen uit onder de Razr-naam voordat het toestel een aantal jaren op de plank ligt. In 2019 maakt de motorola razr een grootse terugkeer op de markt met het eerste toestel van motorola voorzien van een vouwbaar scherm.

Deze clamshell heeft een 6,2 inch groot beeldscherm wanneer je het toestel openvouwt. Aan de buitenzijde zit een scherm waar je je notificaties kunt lezen. In 2020 krijgt het vouwbare toestel een upgrade op het gebied van design en kan het verbinding maken met het supersnelle 5G netwerk.

motorola razr 5G

2022, wat gaat de toekomst ons brengen?

Op het moment van schrijven is het 2022 en na 94 jaar brengt motorola nog steeds innovatieve toestellen op de markt zoals de motorola edge-familie. Niemand weet wat de toekomst brengen zal, maar we kunnen met zekerheid zeggen dat motorola mee zal helpen om deze toekomst vorm te geven.