3 geweldige tips van onze ‘on the move’ motograaf Lionel Maelfeyt

Mijn naam is Lionel Maelfeyt, ook bekend als “NTX.Photography“. Ik ben een 34-jarige autodidactische fotograaf uit Brussel. Gepassioneerd door de hoofdstad van Europa, ga ik regelmatig op zoek naar hippe plekken, die me een nieuwe kijk op de stad geven waarin ik ben opgegroeid. Motorola vroeg me een tijdje geleden om de gloednieuwe motorola edge 30 pro uit te testen vanuit mijn street photography expertise.

Lionel
Picture by Cem (@cem.pictures) • Instagram-foto’s en -video’s

Kennismaken met de camera

Omdat ik fotograaf ben en met professionele apparatuur werk, stel ik bijzondere eisen als het op fotografie en foto’s aankomt. Tijdens mijn eerste kennismaking met de motorola edge 30 pro was ik zeer aangenaam verrast door zijn mogelijkheden. De aanwezigheid van een “Pro modus” en de mogelijkheid om foto’s in “RAW” te maken, zodat je je foto’s kunt bewerken in fotobewerkingssoftware, is een groot pluspunt.

De primaire camera maakt gebruik van een Omnidirectionele PDAF-sensor en het is er één die ik nog niet eerder heb gezien, als fotograaf is dit voor mij een heel sterk argument. De kwaliteit van de foto’s is verbazingwekkend t.o.v. andere smartphones in dezelfde prijscategorie, vooral in nachtmodus.

Gemaakt met de motorola edge 30 pro

De nachtmodus brengt een aantal verbeteringen. Je krijgt helderdere schaduwen en beter ingeperkte hoge lichten, maar ook lagere ISO-waarden in het algemeen, wat resulteert in over het algemeen scherpere beelden. Dus als het om de ultragroothoek gaat, is de nachtmodus zeker een aanrader.

De resultaten van de ultragroothoeklens bij weinig licht in de fotomodus zien er wat betreft dynamisch bereik en tonale ontwikkeling goed uit bij een vergroting die past bij het scherm. De kleuren hebben de verzadigde sfeer die we ook bij het daglicht zagen. Van dichtbij zie je relatief zachte details, vooral in donkere scènes die met hogere ISO-waarden zijn opgenomen.

Tip 1: Camera-instellingen
Omdat ik een grote fan ben van nachtfoto’s en lange sluitertijd, wilde ik de motorola edge 30 pro testen in omstandigheden met extreem weinig licht op verschillende plekken in Brussel (Jubelpark, Wetstraat, enzovoort).

Gebruik in ieder geval een statief, zet motorola edge 30 pro vast en maak je compositie. Hiervoor ga je naar de “Pro modus” van je camera.

Motorola edge 30 pro – ISO 100 – F2.2 – 1 sec


Het belangrijkste om op te letten zijn de ISO- en sluitertijdinstellingen.
Hoe langer de sluitertijd, hoe langer de sensor wordt blootgesteld aan licht.
Het is daarom ook belangrijk om de ISO aan te passen want die bepaald hoe gevoelig de sensor is voor licht. Met een hoge ISO loop je het risico dat je beeld overbelicht wordt (met weinig detail), maar ook hoeveel ruis er verschijnt. Voor een lange sluitertijd is het goed om de ISO relatief laag te houden (advies ISO waarde rond de 100). Zo creëer je coole lichtsporen of leg je de nacht met al zijn lichtfacetten vast.


Stel het diafragma in op een laag getal. (f/2.2)

Dan is het wachten op één of meerdere passerende voertuigen. Druk en krijg mooie lange lichtsporen.

Dankzij de “Pro modus” kon ik de sluitertijd over verschillende seconden aanpassen (2 à 3 seconden, afhankelijk van de situatie) om de beweging van de lichten vast te leggen en de resultaten van deze foto’s hebben me volledig overtuigd!

Tip 2: Statief

Gebruik in ieder geval een stevig statief, zet de motorola edge 30 pro vast en maak je compositie. Hiervoor ga je naar de “Pro modus” van je camera.

Ik heb ook een timer van 3 seconden ingesteld, zodat ik het trillen van de telefoon kon minimaliseren als ik op de knop druk om de foto vast te leggen.

 Peak Design Travel Tripod (Aluminium)

Tip 3: Het ideale moment

Op het moment dat de zon onder gaat, wordt het niet van het ene op het andere moment ineens helemaal donker. In de schemerperiode schijnt er geen direct zonlicht meer, maar moeten we het doen met licht dat is weerkaatst via de atmosfeer. We noemen deze periode het blauwe uurtje of nog beter het blauwe kwartier.

Het ideale moment is dus bij zonsondergang of zonsopgang, wanneer het niet helemaal donker is, maar wel genoeg licht om iets vast te leggen.

Motorola edge 30 pro – ISO 100 – F2.2 – 2 sec
Motorola edge 30 pro – ISO 100 – F2.2 – 3 sec

Lijkt jou het maken van sfeervolle foto’s ook leuk?

Volg dan mijnmoto.nl voor meer tips.

Met deze tips en tricks zullen jullie volgende on the move foto’s er zeker en vast uitspringen. Ik wens jullie dan ook veel succes en plezier tijdens je volgende wandelingen. Deel je resultaten op Instagram met #motofoto en tag @Motorola_nl of @Motorola_be en wie weet komt jouw foto voorbij in de volgende serie.

Lionel Maelfeyt