Een zoektocht naar sneeuw, een lange weg naar de bergen

Sneeuw

Een nieuw jaar, nieuwe voornemens en tijd voor nieuwe uitdagingen. Onder die leuze startte 2023 meteen met een ware challenge: Motorola vroeg mij of ik de motorola edge 30 ultra wou testen tijdens mijn skireis in Oostenrijk en er mijn avonturen mee wilde vastleggen. Normaliter had zoiets appeltje eitje geweest, maar ditmaal beslisten de weergoden en in het bijzonder de sneeuw daar anders over. Met die extra uitdaging wordt deze ‘city safari’ een heuse zoektocht naar de sneeuw!

Eenmaal we de Oostenrijkse grens overstaken, werden we meteen met de neus op de feiten gedrukt. Die beelden van op het nieuws waren duidelijk niet overdreven. We waanden ons net op zomervakantie en werden verwelkomd in een groen en zonnig landschap. Waar in hemelsnaam was de sneeuw?! Gelukkig hadden we nog enkele kilometers te gaan, wie weet komt de sneeuw ons toch nog tegemoet. In de tussentijd profiteerde ik van de lange autorit en begon ik te spelen met de camera van van de edge 30 ultra. Eerste indruk: wauw! Deze shots zijn gemaakt doorheen het raam, vanuit een rijdende wagen en wat ben ik fan van de telelens. Die biedt zoveel mogelijkheden om meteen in de perfecte compositie de foto te framen.

Aangekomen in Sankt Martin bei Lofer

Na een lange, maar vlotte autorit kwamen we aan in het voor ons vertrouwde dorpje, Sankt Martin bei Lofer. Dit dorpje telt slechts enkele huizen en een prachtige kerk, gelegen vlakbij  ons hotel. De zon begon stilaan onder te gaan, dus ik profiteerde van het lichtspel en nam nog enkele foto’s vanuit de kamer. Na een lange dag waren we klaar voor het avondeten en nadien een welverdiende nachtrust, want morgen gaan we (hopelijk) skiën!

Skiën tussen het groen

Na een stevig ontbijt was het eindelijk zo ver! Opnieuw op de latten, genieten van prachtige vergezichten, sportieve uitdagingen en nadien nagenieten met een warme chocomelk en ‘apfelstrudel’, het hoort er allemaal bij.

Gebruikelijk nemen we vanuit Leogang de kabelbaan omhoog. Van daaruit zijn er tal van opties om een uitgestrekt skigebied te verkennen. Het werd echter snel duidelijk dat het dit jaar net iets anders zou zijn: skiën tussen het gras en tal van pistes en liften gesloten. De initiële impressies waren dan ook schrikwekkend, maar we gaven niet op. Het warme zonnetje maakte alleszins onze dag al helemaal goed! Onderweg naar boven maakte ik gretig gebruik van de verschillende camerafuncties van de Edge 30 Ultra. De rijke kleuren en het grote dynamische bereik vallen hierbij meteen op.

Eens we de bergtoppen bereikten, werden we verrast door met sneeuw bedekte kammen, zoals we ze gewend zijn. Voldoende sneeuw om een eerste tochtje te ondernemen.

Dwars door het pittoreske Saalbach

Het eerste grote dorp dat we op onze weg doorkruisen is Saalbach. Het après ski leven is hier zeer bruisend, maar overdag is het een gezellig dorpje waar je maar al te graag doorheen kan kuieren. Hetzij als skiër of hetzij als wandelaar, het is Oostenrijk op z’n puurst. Het grootste voordeel van smartphone fotografie blijft voor mij persoonlijk de compactheid van de camera en ook hier hoeft de Edge 30 Ultra zeker niet voor onder te doen, ook al zou z’n naam het omgekeerde impliceren.

Hieronder kunnen jullie enkele impressies van Saalbach terugzien. Merk op hoe ik met de verschillende lenzen gespeeld heb en varieer tussen een “wide view”, “teleview” en de “normale” lens.

We lieten Saalbach achter ons en besloten om langzaam terug richting de parking te skiën. Met de vallende avond werd dit echter een race tegen de tijd om toch nog net op tijd de laatste gondel richting Leogang te kunnen meepikken.

En zo startten we onze eerste skidag, naar goede gewoonte, een beetje overmoedig en skieden we weer een recordafstand bij elkaar. Moe, maar voldaan was het tijd voor een een stevig avondmaal en hopelijk meer sneeuw morgen.

Hello winter

De twee daaropvolgende dagen hadden we het geluk om telkens te ontwaken met stevige regenbuien in het dal. Regen in het dal is niet gebruikelijk in januari, maar desondanks was dit goed nieuws, want dat betekent immers sneeuw hogerop in de bergen. En zo werden die groene vlaktes in een mum van tijd omgetoverd in toch iets meer feeërieke landschappen. Het gehele skiresort kwam opnieuw tot leven en er werd gretig gebruik gemaakt van de situatie om extra sneeuw bij te maken met de sneeuwkanonnen.

Tussendoor eens opwarmen met een warme chocomelk of iets sterker is uiteraard een belangrijk onderdeel van het gehele ski gebeuren. 

Het gebruik van de verschillende lenzen en het beschikken over de optie om zonder digitale zoom te croppen, is een waar plezier voor het maken van foto’s. Motorola slaat met de telelens en de grotere lens op de achterkant helemaal de nagel op de kop. Hieronder een aantal concrete voorbeelden van de wide angle lens versus de telelens.

Hieronder een voorbeeld van een shot gemaakt met respectievelijk de normale lens, telelens en de brede hoek lens.

Met die extra sneeuw, werd het tijd om eens wat meer functies van de camera uit te proberen. Zo wilde ik zeker de portretmodus en enkele actiefoto’s op de gevoelige plaat vastleggen. De lat lag hoog en de verwachtingen werden meer dan ingelost. De Edge 30 Ultra weet als geen ander, het onderwerp van de achtergrond te scheiden. Alleen moet je hier en daar nog wat spelen met hoe blurry die achtergrond/bokeh effectief moet zijn. Een instelling die ik vergeten uitleggen was aan de chinese vrijwilligers die shots van mij maakten.

En natuurlijk mogen de klassieke ‘crazy shots’ niet ontbreken aan onze skireis, want ik zal jullie een geheimpje vertellen: hier worden de foto’s voor de kerstkaartjes van 2024 reeds gemaakt!

De hierop volgende dagen waanden we ons telkens weer in een meer en meer besneeuwd landschap, waarbij we pittige skitochten afwisselden met warme en gezellige pitstops in één van de vele après ski bars. Ook op de iets donkerdere plekken wist de camera van de Edge 30 ultra alles goed vast te leggen, een grote plus!

We trokken tijdens onze reis dit jaar ook naar Maria Alm, waar we kennis maakten met het Hochkönig gebied en er de Königstour overleefden. Telkens keerden we huiswaarts met een rugzak boordevol herinneringen. Wat ook meteen opviel aan het gebruiksgemak van de Edge 30 Ultra, zijn de grote opslagcapaciteit én ondanks de koude, de grote accuduur. Ook het opladen is ultra snel: van bijna 0 naar 100% in amper 25 minuten!

Hieronder volgt nog een brede waaier aan sneeuwfoto’s. Geniet mee van de uitzichten en ik schrijf jullie weer in een volgende blog!

Ps heb je mijn blog over IJsland ook gelezen? Zo niet, dan vind je die hier