Wat is de betekenis van een kleur?

betekenis kleuren

Motorola en kleur, deze twee zaken komen samen in de samenwerking met pantone voor de motorola edge 30 neo. Dit instituut zorgt er met een coderingssysteem voor dat men overal ter wereld dezelfde kleuren kan gebruiken. Kleuren zijn overal om ons heen en zijn belangrijk in de communicatie. Hoe zit dat precies?

Kleuren

Misschien besef je het niet, maar kleuren hebben de hele dag door effect op de wijze waarop wij waarnemen, oordelen en communiceren. Het meest eenvoudige voorbeeld is een stoplicht, rood betekent stoppen en groen betekent doorlopen. Ook wanneer er een rood lampje gaat branden in je auto weet je dat het mis is en wanneer je smartphone bijna leeg is zie je een rood icoon van de accu. Zonder na te denken weet je dat de kleur rood gevaar op opletten betekent.

Toch heeft de kleur rood ook een positieve betekenis. Het is namelijk ook de kleur van de liefde, hartjes zijn rood en wanneer je echt een indruk wil maken geef je een bos rode rozen.

motorola edge 30 neo
De kleuren van de motorola edge 30 neo

Communiceren via kleuren

Kleuren zijn ook een manier om boodschappen over te brengen. Kijk maar naar de Formule 1, daar betekent de gele vlag dat er gevaar is op dat deel van het circuit. Wanneer je de witte vlag zwaait dan geef je je over in een conflict.

Zelf zal je misschien ook wel een kleur gebruiken om een boodschap over te brengen. Ben je fan van een voetbalclub dan draag je de kleuren van jouw ploeg. Vrijwel iedereen in de voetbalwereld (en daarbuiten) weet dat de kleur oranje bij Nederland en dan vooral bij zijn voetbalploeg hoort.

Kleur kan dus ook een groep, organisatie, gedachte of gevoel uitdrukken. Zo was de kleur rose vroeger vaak de aanduiding voor de homo- of lesbische gemeenschap, de regenboogvlag is hiervoor in de plaats gekomen als aanduiding en steun voor de LGBTIQ+ gemeenschap. Ben je in de rouw vanwege het verlies van bijvoorbeeld een familielid dan kun je dat uitdragen door de kleur zwart.

De betekenis van kleuren

Een kleur kan een directe positieve of negatieve betekenis hebben. Dat hangt af van de situatie of gelegenheid waarin deze kleur wordt gebruikt. We zetten er ter afsluiting een aantal op een rijtje.

Rood

Dit is de kleur van liefde, passie en verlangen. Rood is ook de kleur van bloed en daardoor oorlog en strijd. Deze kleur is intens en daardoor goed zichtbaar. Vandaag dat het gebruikt wordt op verkeersborden en brandblussers

Geel

Geel is de kleur van de zon, die ons warmte en energie geeft. Daardoor ook geassocieerd met vreugde, geluk, verstand en energie. Deze kleur staat ook voor vrolijkheid maar het wordt ook gebruikt op waarschuwingslabels. Leuk weetje, het schijnt dat baby’s meer huilen op gele kamers.

Groen

Groen is de natuurkleur. Het symboliseert groei, harmonie, frisheid en vruchtbaarheid. Groen heeft een sterke emotionele correspondentie met veiligheid.

Groen is de meest rustgevende kleur voor het menselijk oog. Deze kleur suggereert stabiliteit en uithoudingsvermogen. Groen, in tegenstelling tot rood, betekent veiligheid; Het is de kleur van de vrije weg in het verkeer.

Blauw

Blauw is de kleur van de lucht en de zee. Het wordt vaak geassocieerd met diepte en stabiliteit. Het symboliseert vertrouwen, loyaliteit, wijsheid, zelfverzekerdheid, intelligentie, geloof, waarheid en de hemel.

Blauw ziet men als positief voor de geest en het lichaam. Het vertraagt de menselijke stofwisseling en produceert een kalmerend effect. Blauw is een mannelijke kleur. Ook onderdrukt het de eetlust.

Photo by Robert Katzki on Unsplash