3 tips voor betere Instagram Reels en Tiktok videos met je smartphone

Chris Verhoef

Mijn naam is Chris Verhoef en ik ben since 2009 een professioneel filmmaker/content creator. Het werk wat ik creëer is variërend van het filmen voor tv-programma’s, documentaires, commercials tot tips en tricks om zo ook andere creators te helpen.

Tegenwoordig is het hebben van een smartphone niet meer weg te denken en merk ik zelf dat ik het ook steeds vaker gebruik op de set tijdens film opnames. Zo ben ik recent in Marokko geweest voor de opnames van Mocro Maffia: Taxi de film en heb ik mijn motorola razr 40 ultra en edge 50 pro best vaak gebruikt om toffe behind the scenes te maken voor videos die ik later op social media kan delen. Ik ben meegereisd in Marokko om de behind the scenes documentaire te maken van de film.

De eerste foto is gemaakt met de razr 40 ultra en de laatste 4 foto’s met de edge 50 pro

De eerste 2 foto’s zijn gemaakt met de edge 50 pro en de laatste met de razr 40 ultra

Ben je zelf ook een creator en/of vind je het leuk om je videos skills naar een volgend niveau te brengen dan heb ik hier 3 tips die ik zelf altijd toepas in het maken van mijn videos.

Maak gebruik van de Optical Image Stabilization functie

Neem videos stabiel op: Als je een verhaal wilt vertellen door middel van een video is het belangrijk om het zo stabiel mogelijk te filmen tenzij je voor een bepaalde style wilt gaan of net juist spanning wilt creëren en met opzet het niet stabiel wilt hebben.
Is dat niet het geval, film het dan zo stabiel mogelijk want anders gaat het onbewust voor afleiding zorgen bij je publiek waardoor het verhaal wat je wilt vertellen minder goed overkomt.

Een stabiele ondergrond of statief kan hierbij helpen, maar ben je niet in de gelegenheid om een statief of stabiele ondergrond te gebruiken dan zijn de moto AI functies die op veel motorola smartphones te vinden zijn, zoals Optical Image Stabilization (IOS) en Horizon Lock, erg behulpzaam bij het maken van de shots. Op die manier kun je mooie en stabiele beelden creëren.

Hieronder zie je ter demonstratie het verschil van filmen met en zonder Horizon Lock

Met Horizon Lock voorkom je dat als je iets aan het filmen bent met een beweging van bijvoorbeeld links naar rechts, je onbedoelt met een rechte horizon begint en door het bewegen met een scheve horizon je video eindigt. Horizon Lock is een perfecte functie om je videos altijd recht te houden. Dat scheelt ook tijd in de bewerking van je videos.

En deze toepassing is ook ideaal voor bijvoorbeeld product videografie. Een video waar je een mooie beweging van links naar rechts wilt maken van je project/onderwerp waar een slider gebruikt zou worden, kun je dan bijvoorbeeld ook met een creative hack filmen door de Horizon Lock aan te zetten en dan op een vlakke ondergrond (tafelblad). Wanneer je een kussen gebruikt waar je je smartphone op zet en dan een beweging maakt van links naar rechts en het beeld blijft recht.

Probeer vloeiende camerabewegingen te maken tijdens het filmen, zoals pannen, tilten, om je video’s interessanter te maken. Oefen het beheersen van deze bewegingen in combinatie met de Optical Image Stabilization en Horizon lock functie om schokken te voorkomen en een vloeiendere, rechtere en stabielere video’s te bereiken.

Techniek van pan- en tiltbewegingen van overgangen

Het creëren van vloeiende overgangen: Maak gebruik van vloeiende overgangen tussen verschillende scènes of shots om je video professioneler te laten lijken. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van crossfades, bewegingen in dezelfde richtingen van de volgende video, of eenvoudige overgangseffecten die beschikbaar zijn in videobewerkingsapps.

Mijn favorite overgangs techniek is het gebruikmaken van de pan- en tiltbewegingen bij overgangen. Je maakt dan een beweging van het ene shot naar het volgende, waarbij je bijvoorbeeld een beweging maakt van boven naar onder of van links naar rechts en het eerstvolgende shot ook begin van boven naar onder of links naar rechts. Het is essentieel om de juiste richting te volgen bij het maken van pan- en tiltbewegingen voor overgangen. Dit draagt bij aan de visuele continuïteit en vloeiendheid van de video. Wanneer de bewegingsrichting niet goed wordt uitgevoerd, kan dit resulteren in een schokkende of onnatuurlijke overgang, waardoor de kijkervaring wordt verstoord.

en dan is dit het resultaat:

Vaak zie ik videos waar een snelle bewegende overgang is gemaakt en dit niet lekker oogt. Soms is moeilijk de vinger te leggen op de reden waarom de video niet lekker overkomt. Bij nader onderzoek
zie ik dan dat het vaak komt door de edit en de tegendraadse beweging van de video en kan dat onnatuurlijk ogen.

Wat is de oplossing? Door de bewegingsrichting zorgvuldig te plannen en uit te voeren, kunnen vloeiende overgangen worden gecreëerd die de kijker naadloos van de ene naar de andere scène leiden. Bijvoorbeeld, als de eerste scène van links naar rechts beweegt, kan de tweede scène het beste beginnen vanaf de rechterkant van het kader en naar links bewegen om de continuïteit te behouden.

Het goed uitlichten van je videos

Belichting van het onderwerp: Een goede belichting zorgt ervoor dat je onderwerp goed zichtbaar is en dat details duidelijk worden weergegeven. Het verbetert daarmee ook de kwaliteit van je videos, en draagt er ook toe bij dat je videos dan mooier overkomen op social media waar kijkers vaak op kleine schermen kijken.

Sfeer in je video: Maar licht kan ook de sfeer van je video’s enorm bepalen. Door te spelen met verschillende lichtbronnen, zoals natuurlijk licht, kunstmatige verlichting en kleurfilters, kun je veel creatievere videos maken en de sfeer creëren die past bij het verhaal dat je wilt maken. Het is altijd belangrijk om te onthouden dat als een video niet mooi is belicht of is gefilmd, je sneller weg klikt of de aandacht verliest. Gelukkig zorgen de diverse AI functies bij Motorola dat opnames achter de schermen automatisch worden geoptimaliseerd, zoals bijvoorbeeld bij Night Vision. Maar de basis ligt in een goed opname.

Handige gratis apps om je videos en fotos te bewerken op je smartphone:

Tot slot nog een twee bonustips met betrekking tot de apps die ik het meeste gebruik voor het bewerken van mijn videos en foto’s. Ik maak regelmatig gebruik van CapCut en InShot. Het voordeel van deze apps is, dat ze gratis te gebruiken zijn en ze exporteren de videos in de beste settings voor op social media of je kan ze rechtstreeks sturen naar je Instagram of TikTok profiel.

Zo heb je in CapCut ook de optie om viral templates te gebruiken waar je je eigen fotos of video’s kan in plaatsen en het op die manier kun je nog makkelijker videos en foto’s bewerken.

InShot heeft dan weer de functie om ook fotos te bewerken in grids en in stories wat ik ook altijd heel fijn vind om te gebruiken.

Ik hoop dat ik met deze tips een bijdrage heb kunnen leveren om jouw content creatie een niveautje hoger te tillen en wens je heel veel succes en vooral plezier met de projecten waaraan je gaat werken.

Wil je mijn werk volgen, kijk dan op mijn IG account.

Groet, Chris